Čínská CNOOC převezme za 15 miliard dolarů kanadskou firmu Nexen

23.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong/Šanghaj 23. července (ČTK) - Čínská státní energetická společnost China National Offshore Oil Corporation (CNOOC) koupí za zhruba 15,1 miliardy dolarů (asi 317 miliard Kč) kanadskou energetickou společnost Nexen. Jde o jednu z největších akvizic, jakou kdy firma z Číny v Kanadě učinila. Správní rada Nexenu už s návrhem vyslovila souhlas, bude ale ještě záležet na postoji akcionářů.

"Celková hodnota navrhované akvizice je přibližně 15,1 miliardy dolarů a uhrazena bude v hotovosti," píše se v materiálech, které CNOOC v rámci povinných informací předložila burze v Hongkongu.

CNOOC za jednu akcii Nexenu nabízí 27,50 USD, což je proti poslední závěrečné ceně akcií na burze v New Yorku prémie kolem 61 procent. Nexen se zabývá klasickou těžbou ropy a zemního plynu, těžbou z živičných písků a těžbou plynu z břidličných formací.

"Současné zadlužení společnosti Nexen činí zhruba 4,3 miliardy dolarů a prozatím nebude splaceno. Společnost má v úmyslu navrhovanou akvizici uhradit z hotovostních zdrojů a pomocí externího financování," stojí dále v materiálech.

CNOOC chce převzetím Nexenu doplnit těžbu z příbřežních oblastí v Číně. Nexen totiž vlastní podíly v těžebních oblastech i v dalších částech světa včetně těch nejproduktivnějších regionů. Tedy i na západě Kanady, Severním moři u břehů Velké Británie, v Mexickém zálivu a u břehů Nigérie.

CNOOC je jednou ze tří největších státních energetických podniků v Číně. Další dvě jsou Sinopec a Petrochina. Akcie všech tří firem se obchodují na burzách v Hongkongu a New Yorku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK