Letní škola slovanských studií v Olomouci

24.07.2012 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Francouzi, Španělé, Ázerbajdžánci i Japonci se v Olomouci učí česky. Setkali se na Letní škole slovanských studií.

Desítky cizinců se o prázdninách každoročně sjíždějí do České republiky, aby na letních školách slovanských studií pronikali do tajů češtiny. Na Univerzitě Palackého v Olomouci se od 21. července učí česky téměř osm desítek cizinců. Šestadvacátý ročník Letní školy slovanských studií právě probíhá v prostorách Uměleckého centra UP. Výuka i plánované výlety skončí 18. srpna.

Letos přijeli především studenti z Francie a Španělska. Co se týká zemí původu, měl by být šestadvacátý ročník Letní školy slovanských studií FF UP převážně evropský. Studovat zde ale budou i Brazilci, posluchači z Ázerbajdžánu, Indie či Japonska,“ řekla těsně před zahájením školy tajemnice Bc. Gabriela Benešová.

Výuku češtiny doplní zábava a výlety

Kurzy Letní školy jsou určeny vysokoškolským učitelům, studentům českého jazyka a literatury, slavistům, překladatelům, novinářům, obchodníkům, ale i všem ostatním zájemcům o českých jazyk, literaturu a kulturu. Kromě češtiny jsou v nabídce také kurzy jiných slovanských jazyků, zejména ruštiny a polštiny. Doprovodný program kurzu nabídne studentům filmový klub, divadelní workshop a cyklus českých i moravských lidových tanců. Zájemci se podívají do rožnovského muzea v přírodě, navštíví Arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži a prožijí víkend v Praze.

Z celkového počtu účastníků školy je osmačtyřicet stipendistů MŠMT ČR, ostatní si výuku hradí sami. Zájemci si mohli vybrat mezi dvěma typy kurzu: čtyřtýdenní za 20 300 korun a dvoutýdenní za 10 150 korun. „Převládají mírně pokročilí zájemci, začátečníků je letos zhruba dvacet. Přesnější údaje o úrovni jejich znalosti češtiny však budeme mít až po vyhodnocení úvodních rozřazovacích testů,“ dodala Gabriela Benešová.

Na základě výsledků finálních testů obdrží absolventi letní školy osvědčení o absolvování kurzu celoživotního vzdělávání na UP, jenž odpovídá jednomu semestru výuky češtiny. Od roku 2007 nabízí Letní škola slovanských studií FF UP možnost získat mezinárodní certifikát EU, tzv. ECL Exam. Letní školy slovanských studií pořádá pravidelně pět veřejných vysokých škol v ČR: Univerzita Karlova v Praze, Masarykova univerzita v Brně, Západočeská univerzita v Plzni, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích a Ústav jazykové a odborné přípravy v Poděbradech.

Autor článku