Co může nárokovat rozvedený manžel?

26.07.2012 | , Finance.cz
FIRMY


Výživné mezi rozvedenými manžely bude tématem dnešního článku. Rozvodovost se v naší republice zvyšuje. Oproti dřívějším dobám se rozvod stal téměř běžnou záležitostí v životě.

Jaký bude mít fakt rekordní rozvodovosti vliv na vývoj společnosti ponecháme budoucnosti a sociologům. S rozvodem přicházejí do popředí taktéž majetkové zájmy manželů nejenom při vypořádání společného jmění manželů, ale v neposlední řadě může dojít ke stavu, kdy jeden z manželů může po rozvedeném protějšku žádat o příspěvek na přiměřenou výživu.

Čtěte i článek Výživné během manželství

Přiměřená výživa

Zákon o rodině stanovuje právo rozvedeného manžela po bývalém manželovi žádat o příspěvek na přiměřenou výživu. Přiměřenou výživu nejenom z hlediska uspokojení těch nejzákladnějších životních potřeb, jak bychom na první pohled mohli soudit, ale taktéž zajištění i dalších osobních potřeb, nad rámec těchto nezbytných. U bývalého manžela se budou zkoumat jeho možnosti, schopnosti a majetkové poměry pro poskytnutí této přiměřené výživy. Vymezení v dané situace se bude lišit případ od případu. Nedohodnou – li se rozvedení manželé na výši této výživy, soud bude zkoumat komplexně daný případ a majetkové možnosti. Požadovaný příspěvek na výživu nesmí být v rozporu s dobrými mravy a všeobecně se přiznává v nižším rozsahu než při posuzování výživného mezi manžely během manželství.

Nevěra se nevyplácí

Rozvedený manžel, jenž se na rozvratu manželství nepodílel převážnou měrou porušením svých povinností v manželství, může mít právo na výživné ve větším rozsahu. A to v rozsahu stejném, jakožto stanovená vyživovací povinnost mezi manžely za trvání manželství. Podmínkou pro nárok na výživné pro rozvedeného manžela bude určení, že rozvodem byla rozvedenému manželovi způsobena závažná újma. Takováto újma může být chápana z různých hledisek, nejenom z majetkového. O výživném v tomto rozsahu rozhoduje soud a lze jej přiznat na dobu až tří let od rozvodu.

Jak zákon káže…

Zákon o rodině

§ 92

 (1) Rozvedený manžel, který není schopen sám se živit, může žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Nedohodnou-li se, rozhodne soud o výživném na návrh některého z nich.

 (2) Tato povinnost předchází vyživovací povinnosti dětí vůči rodičům.

 § 93

 (1) Soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely podle § 91 odst. 2.

 (2) Výživné podle odstavce 1 lze přiznat nejdéle na dobu tří let od rozvodu.

 § 94

 (1) Právo na výživné zanikne, jestliže oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře.

 (2) Právo na výživné zanikne též poskytnutím jednorázové částky na základě písemné smlouvy.

§ 96

 (1) Při určení výživného přihlédne soud k odůvodněným potřebám oprávněného, jakož i k schopnostem, možnostem a majetkovým poměrům povinného. Při hodnocení schopností, možností a majetkových poměrů povinného zkoumá soud, zda se povinný nevzdal bez důležitého důvodu výhodnějšího zaměstnání či výdělečné činnosti nebo majetkového prospěchu, popřípadě zda nepodstupuje nepřiměřená majetková rizika.

 (2) Výživné nelze přiznat, jestliže by to bylo v rozporu s dobrými mravy.

Dokud nás smrt nerozdělí…

Uvedené nároky pro rozvedeného manžela zanikají v následujících dvou případech. Oprávněný manžel uzavře nové manželství nebo povinný manžel zemře, jelikož tyto vyživovací nároky na dědice nepřecházejí. Požadované nároky rozvedeného manžela mohou být rovněž uspokojeny a právo na výživné zanikne, uzavřením písemné smlouvy. V této písemné smlouvě budou požadavky rozvedeného manžela zajištěny jednorázovou částkou. Samozřejmě za předpokladu, že daná smlouva nebude obecně v rozporu s dobrými mravy.

Daný institut nároků rozvedeného manžela jak jsme již zmínili, bude posuzován případ od případu, ale věříme, že jsme Vám dali základní představu o případných právech a povinnostech, které již tak nepříjemná událost rozvodu přináší.

Autor článku

Zbyněk Drobiš


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY