Pražská burza o procento posílila

26.07.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. července (ČTK) - Pražská burza dnes podobně jako celý evropský region těžila z optimismu, který vyvolalo prohlášení šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho o tom, že jeho instituce udělá vše pro to, aby zachránila euro. Hlavní index PX si připsal o 0,98 procenta na 888,2 bodu. Za růstem jsou zejména zisky finančních titulů v čele s KB a Erste, vyplývá z výsledků burzy.

Akcie Komerční banky posílily o 3,26 procenta na 3486 Kč a akcie Erste Bank o 2,5 procenta k 370 korunám. Polepšila si i pojišťovací skupina VIG, obchodování končila o procento silnější na 771 korunách.

Zástupci energetického sektoru dnes zůstali stranou zájmu. ČEZ končil takřka beze změny na 709 korunách, těžební NWR oslabila o necelé procento na 97 korun.

Bez reakce směrem dolů přešel opět horší výsledky hospodaření, tentokrát za druhé čtvrtletí, petrochemický koncern Unipetrol. "Titul zakončil takřka na nule u 166 korun za akcii," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Menší zástupci končili smíšeně. Dařilo se textilce Pegas Nonwovens, která se růstem o 2,5 procenta přiblížila 450 Kč. Ke hranici 100 korun za akcii se naopak po poklesu o bezmála 3,5 procenta propadly akcie CME a velkou část středečních zisků odepsal také developer Orco.

Výrazně dnes posilují také hlavní evropské indexy, nejvíce se daří bankovním titulům. "Index bankovního sektoru posiluje o málo vídaných sedm procent," podotkl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK