Etická výchova nově a jedině na Pedagogické fakultě UHK

30.07.2012 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové (PdF UHK) se stává první českou vysokou školou nabízející ucelené akreditované vzdělání pro učitele předmětu etická výchova.

Nový bakalářský studijní obor Etická výchova je koncipován jako prezenční dvouoborové studium určené pro uchazeče s úplným středoškolským vzděláním ukončeným maturitní zkouškou. Jeho úspěšnou akreditací a otevřením na PdF UHK vrcholí proces zavádění etické výchovy jako tzv. doplňujícího vzdělávacího oboru.

Vedle zmíněného prezenčního bakalářského studia zahajuje PdF UHK v akademickém roce 2012–2013 také rozšiřující studium oboru Etická výchova v rámci celoživotního vzdělávání pro pedagogy z praxe (tzv. třetí obor). Jedná se o dvouleté studium, které je rovněž akreditované Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy a jež je vlastně prozatím jedinou příležitostí, jak lze získat plnohodnotnou kvalifikaci pro výuku předmětu Etická výchova.

Součástí Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové je tzv. Kabinet etické výchovy, který dlouhodobě připravoval zavedení etické výchovy do škol. Úkolem jeho týmu pod vedením doc. Pavla Vacka a dr. Evy Švarcové bylo především informovat, monitorovat, podporovat a aktivně přispívat ke zvýšení úrovně etické výchovy. Kabinet je ve spolupráci s Etickým fórem ČR od roku 2008 garantem kurzů etické výchovy v celé České republice.

Zájemci o studium oboru Etická výchova se zaměřením na vzdělávání v kombinaci s libovolným studijním oborem mohou své přihlášky ke studiu na PdF UHK podávat do 10. srpna 2012.

Autor článku