Anglicky s BBC, snadno a efektivně

30.07.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Dnešní doba plná neustálých nových technologií, výzkumů a poznatků přímo vyžaduje, aby každý na sobě neustále pracoval a přizpůsoboval se stále probíhajícím změnám a novinkám. Ať už se jedná o práci na počítači, kurzy asertivity nebo jazykové znalosti. Stejně jako je maturita považována za minimální základ, bez kterého se při hledání práce neobejdete, tak i znalost angličtiny je téměř od většiny zaměstnavatelů brána jako samozřejmost.

Začněte dnes

Pokud se chcete opravdu začít učit anglicky, nečekejte na zítra, ani na později, a už vůbec ne na novoroční předsevzetí. V takovýchto případech je totiž 99 procentní pravděpodobnost, že danou věc budete neustále odkládat a ve finále se k tomu vůbec nedostanete. Jak tedy na to? Na nic nečekejte a začněte přímo teď, ano právě teď. Nemusíte za nic platit, nikam chodit, nic zařizovat, vše je naprosto zdarma, on-line, bez nutnosti registrace a jakýchkoliv limitů. Stačí jediný krok a to připojit se na stránky BBC, na výběr máte buď bbc.com nebo bbc.cz a na nich se pak jednoduše dostanete do jazykové sekce.

Malé kroky - polovina úspěchu

Jeden z důvodů, proč lidé nepokračují v tom, co si vytyčili je, že si dávají na začátek příliš velké cíle u nichž je malá pravděpodobnost reálného naplnění. Výsledkem je pak demotivace s níž přichází ještě větší nechuť se do studia angličtiny znovu pouštět. Typickým příkladem přemrštěných cílů je rozhodnutí věnovat se angličtině dvě hodiny denně. Z toho samozřejmě, díky obrovskému skoku prohlubování jazykových znalostí, s největší pravděpodobností velmi rychle sejde. Abyste takovému stavu předešli, začněte výhodou malých kroků, při kterých se věnujete angličtině 10 minut denně. Po třiceti dnech si vytvoříte návyk a úspěšně tak předejdete demotivaci přemrštěných cílů. Další skutečností, kterou je nutné brát v potaz, je vaše úroveň. Můžete začít na stránkách s českým výkladem (viz Jste začátečník) nebo rovnou přejít na plně anglickou verzi (viz Jste pokročilejší).

1) Jste začátečník: http://www.bbc.co.uk/czech/learningenglish
Na tomto odkaze najdete spoustu různých kurzů, které vám umožní, vytvořit si svých 10 minut angličtiny denně hravě, jedná se například o:

  • Every day English
  • A Phrase a Minute
  • Business Briefs
  • Global Issues
  • Funky Phrasals

2) Jste pokročilejší: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish
Na této adrese najdete oproti prvnímu odkazu rozsáhlejší verzi on-line databáze plnou angličtiny bez českého výkladu, vše je pouze v angličtině. Těšit se můžete například z:

  • General and Business English
  • Grammar, Vocabulary and Pronunciation
  • Talking Sport
  • Quizzes
  • The Flatmates

Přidávejte postupně

Stejně jako malé děti začínají postupně s jednotlivými písmeny abecedy a počítáním do deseti a ve finále končí s velkou násobilkou a plynulým čtením, tak i vy po vytvoření návyku každodenního desetiminutového jazykového bloku byste měli postupně zvyšovat kvantum vámi probíraných cvičení, článků, doplňovaček, poslechů a písniček.

Učte se různorodě

Pokud budete dělat jednostranně zaměřenou činnost, je zde velká pravděpodobnost, že vás to brzy omrzí. Jak tomu tedy předejít? Střídejte různá cvičení s poslechy, seriály a gramatikou. Ideální je dělat ta, které vás velmi baví (seriály, písničky) a prokládat je těmi méně zábavnými (gramatika). Možnost kombinací je zde neomezená a záleží pouze na vás, jakou porci anglického koktejlu si připravíte.

Podpořte svou motivaci

Vytvoření návyku je obtížné a jeho udržení jakby smet, proto je velmi důležité, abyste se neustále motivovali a udržovali si každodenní učení angličtiny jak se jen dá. Přesně k tomu vám velmi dobře poslouží tabulka, kterou si můžete jednoduše a sami vytvořit v Excelu. Do prvního sloupce vepište názvy všech různých programů z BBC, kterými se chcete zabývat a do prvního řádku do jednotlivých sloupců vepište dny. Pak už jen zbývá abyste svým zvoleným symbolem (smajlík, razítko, křížek a jiné) označili, čemu jste se daný den věnovali. Snadno tak získáte přehled nad tím, jaká je vaše píle. Navíc když se něčemu budete věnovat již 20 dní v kuse, bude vám líto to porušit. Vámi vyrobenou tabulku si vystavte na dobře viditelné místo, nejlépe na nástěnku blíže ke stolu, tak aby vám byla neustále na očích.

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT