ČSÚ:Sklizeň obilí bude meziročně nižší více než o pětinu

01.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Letošní sklizeň základních obilovin bude patrně o více než pětinu nižší než před rokem. Podle přeběžných čísel druhého letošního odhadu Českého statistického úřadu se urodí o 100.000 až 200.000 tun obilí méně, než předpokládal první odhad zveřejněný začátkem července. Pěstitelé by tak mohli sklidit o skoro 19 procent méně obilí než loni. Novinářům to dnes sdělil šéf zemědělských statistik ČSÚ Jiří Hrbek. Oficiální odhad má úřad zveřejnit v polovině měsíce.

Předpokládaný pokles úrody je podle opakovaných vyjádření pěstitelů důsledkem zimních holomrazů a následného jarního sucha, které negativně ovlivnilo úrodu především na jihu Moravy.

Zemědělci do pondělka sklidili 23 procent ploch obilí a 61 procent řepky. Průměrné hektarové výnosy jsou stále nižší než loni.

Letošní sklizeň základních obilovin by podle prvního odhadu ČSÚ měla být o 18,6 procenta nižší než loňská rekordní a měla by činit 5,865 milionu tun. Úroda řepky má vzrůst o 6,7 procenta na 1,117 milionu tun. Loni zemědělci v Česku sklidili celkem 8,285 milionu tun obilí včetně kukuřice na zrno, což bylo o 20,5 procenta meziročně více.

V důsledku horka a sucha v USA, které decimuje tamní úrodu, rostou v posledních týdnech světové ceny obilovin a sóji. Sucho sužuje také Rusko. Podle dostupných informací však zatím nehrozí zákaz vývozu ruského obilí jako před dvěma lety. Podle Agrární komory se dá předpokládat, že se zvyšování světových cen odrazí v růstu cen také v tuzemsku, což by mohlo ovlivnit ceny masa či pečiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK