Jak prokazovat nárok na výplatu sirotčího důchodu

02.08.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Prázdniny jsou v polovině a blížící se začátek školního roku znamená pro některé studenty, kteří pobírají sirotčí důchod, povinnost prokázat trvání dalšího nároku na výplatu sirotčího důchodu. Ten náleží nezaopatřenému dítěti po dobu, po kterou se soustavně připravuje na budoucí povolání, nejdéle však do 26 let věku.

V období po ukončení školního roku může nastat situace, že Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vydá rozhodnutí o odejmutí výplaty sirotčího důchodu. Pokud studium trvá na stávající škole nebo bude v novém školním či akademickém roce pokračovat na jiné škole nebo jinou formou, je nutné, aby student předložil aktuální potvrzení školy o studiu. Potvrzení musí obsahovat údaje o jaké studium se jedná, v jakém je student ročníku a kdy má být studium ukončeno. ČSSZ pak vyplácí sirotčí důchod po celou dobu předpokládaného trvání studia.

V případě prodlevy s potvrzením vyplácí ČSSZ dávky zpětně

Doloží-li student nárok na dávku s časovou prodlevou, např. škola vydá potvrzení až po zápisu ke studiu, není potřeba podávat proti předchozímu odejmutí důchodu nebo zastavení jeho výplaty námitky. ČSSZ výplatu sirotčího důchodu obnoví a částky za příslušné období doplatí.

Je-li studium ukončeno či přerušeno dříve, je zákonnou povinností poživatele důchodu ohlásit písemně do 8 dnů tuto skutečnost ČSSZ. Poživatelé důchodu mají povinnost vrátit vyplacené částky sirotčích důchodů, které jim nenáležely, a to i poté, co oznámili změnu skutečností rozhodných pro nárok na dávku.

Za soustavnou přípravu dítěte na budoucí povolání se považuje studium na středních, vyšších odborných a vysokých školách v České republice (také studium na středních a vysokých školách v cizině, pokud podle rozhodnutí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je postaveno na roveň studia na středních a vysokých školách v ČR).

Výkon výdělečné činnosti nebrání výplatě sirotčího důchodu

Podmínkou je trvání řádného denního (prezenčního) studia. Takže sirotčí důchod lze pobírat i při práci. Při dálkové, distanční, večerní nebo kombinované formě studia náleží výplata sirotčího důchodu pouze v případě, že poživatel důchodu nevykonává výdělečnou činnost v rozsahu zakládajícím účast na pojištění.

Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT