Nakupování na splátky – strašák nebo vítaná pomoc?

07.07.2012 | , Home Credit
STUDENT


Nákup na splátky se v dnešní době stal synonymem pro společenský akt, který spousta lidí mnohdy zarytě odsuzuje. Ale pokud si umíte dát dohromady jedna a jedna a víte, že určitou částku dokážete splatit, neexistuje jediný problém, proč byste se nákupu na splátky měli obávat.

Nejsou splátky jako splátky

Půjčka, kterou si přímo v obchodě můžete vzít, bývá nejčastěji postavena na dvou základních principech – 1/10 a standardního typu. Způsob splácení 1/10 spočívá v povinné akontaci 10 % a následného uhrazení deseti pravidelných splátek. U standardního nebo klasického typu se stanovuje počáteční akontace a počet splátek.

Jak nákup probíhá

V obchodech, kde lze nakupovat na splátky, zkrátka místo placení sjednáte úvěrovou smlouvu. K tomu není třeba nikoho jiného než určeného zaměstnance. Obratem úvěrová společnost smlouvu posoudí a když ji nezamítne, máte vyhráno. Z obchodu si ihned můžete odnést to, pro co jste přišli.

Pokud víte, že váš nákup zaplatíte formou půjčky, resp. splátek, musíte mít s sebou dva průkazy totožnosti (občanský průkaz + např. řidičský nebo zbrojní průkaz) a údaje vašeho zaměstnavatele (adresu, přesný název firmy, telefon a IČO).

Když se něco pokazí

Společnosti, které se zabývají spotřebitelským financováním, mnohdy poskytují i tzv. pojištění výdajů. To vám za pravidelnou úplatu, nejčastěji započtenou do měsíční splátky, zaručí, že pokud se dostanete do platební neschopnosti (ať kvůli ztrátě pracovního místa, částečné i plné invaliditě nebo úmrtí), pojišťovna uhradí plnou výši splátky nebo půjčky, ať za vás či vaši rodinu. Pojištění výdajů však nelze označit za standardní součást úvěrové smlouvy, tudíž je třeba si jej sjednat tzv. „bokem“.

Autor článku

Reklamní sdělení  

Články ze sekce: STUDENT