Využijte zbytek léta a podzim přípravou na zkoušky z cizího jazyka

13.08.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nyní je ideální čas se začít připravovat na získání některého z mezinárodně uznávaných jazykových certifikátů; zkoušky probíhají nejčastěji v zimě, nebo počátkem léta. Na začátku září až října začínají jak zkrácené kurzy pro zimní termíny, tak klasické pro letní zkoušky. Diplomy z cizích jazyků se vám budou v životopisu vždy dobře vyjímat!

Jaké jazykové zkoušky jsou nejuznávanější?

V anglickém jazyce jsou nejrozšířenější zkoušky Cambridge ESOL, mezi něž patří například KET (Key English Test), PET (Preliminary English Test), FCE (First Certificate in English), CAE (Certificate in Advanced English) a CPE (Certificate of Proficienty in English). Cambridge nadále poskytuje i speciální zkoušky angličtiny pro obchodníky, právníky či ekonomy. KET a PET u nás nejsou příliš rozšířené a zpravidla je podstupují pouze děti; teenageři a dospělí obvykle začínají na úrovni FCE, který už na rozdíl od PET často zvyšuje šance na získání zaměstnání či přijetí na školu.

Široce mezinárodně uznávané jsou zkoušky IELTS (International English Language Testing System). Na rozdíl od ESOL nemají více typů, ale zvládnutí jazyka je možné určit na základě dosažené úrovně – stupeň čtyři přibližně odpovídá PET, pět až šest FCE, sedm až necelých osm CAE a od osmi výše CPE. Mezi další známé testovací systémy patří evropské jazykové certifikáty TELC či Pearsonovy zkoušky.

Mohu se na zkoušku připravit i bez speciálního kurzu?

Standardem pro splnění FCE je předchozí absolvování pěti až šesti set hodin výuky angličtiny, počítáno od prvního seznámení s jazykem. To se však může na individuální úrovni velmi lišit podle zkušeností jedince. Někdo by zkoušku zvládl i po polovičním času díky pobytu v zahraničí, sledování filmů v originálním znění či čtení anglických knih, novin a webů – rozhodně není nezbytné se hlásit na speciální kurz; pro většinu uchazečů je to ale vhodné, neboť se tam seznámí přímo s typy úloh používanými v testu. Někdo naopak potřebuje důkladnější přípravu, aby si na testy věřil, a tak je pro něj lepší s FCE počkat třeba po sedmi stech hodinách výuky jazyka.

Na CAE i CPE je nutné jazyk ovládat už skutečně plynně, znát běžně užívané fráze a nepravidelná slovesa, umět správně užívat všechny časy a vyjádřit se i o velmi úzce zaměřeném tématu. IELTS mají oproti Cambridge ESOL tu výhodu, že testují většinu schopností najednou a podle výsledků je stanoveno vaše skóre, nemusíte si tak vybírat mezi jednotlivými zkouškami.

Co když nechci dělat zkoušky jen z angličtiny?

Testy vedoucí k mezinárodním diplomům samozřejmě neexistují jen u anglického jazyka. V němčině mezi nejznámější patří TELC z německého jazyka, ÖSD (Österreichisches Sprachdiplom Deutsch) a certifikáty Goethe Institutu. Ve francouzštině můžete opět absolvovat TELC pro daný jazyk, nebo poměrně známé DELF (Diplom élementaire de langue française) a DALF (Diplom approfondi de langue française).

Ve španělštině lze získat osvědčení ze zkoušek DELE (Diploma de Espa?ol como Lengua Extranjera), a to na základní, střední nebo vyšší úrovni zvládnutí jazyka. Jejich italskou obdobou jsou CILS (Certificazione di Italiano come Lingua Straniera). Ve všech zmiňovaných jazycích se také lze ucházet o diplomy ECL (European Consortium for the Certificate of Attainment in Modern Languages); v rámci Evropské unie budou jistě užitečné, mimo ni jen v závislosti na konkrétní destinaci.

Proč je vhodné začít právě teď?

Naprostá většina přípravných kurzů k popisovaným zkouškám začíná na podzim (buď se zahájením školního nebo akademického roku), na přelomu zimy a jara lze většinou nastupovat pouze do již zahájených kurzů s rizikem, že jejich kapacita bude už vyčerpána. Příliš nezáleží na tom, jak dlouhý kurz budete pro zvládnutí nutných dovedností potřebovat; mnohé zkoušky, například Cambridge ESOL, se konají v zimních i letních termínech – a tak můžete strávit přípravou několik měsíců, školní rok nebo i déle. V srpnu je nejvyšší čas si vybrat přípravný kurz, který vám bude nejlépe vyhovovat – především ty žádanější se co nevidět zaplní!

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT