Pražská burza ztratila půl procenta, dolů ji táhly akcie ČEZ

13.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Pražská burza na počátku nového týdne oslabila, hlavní index PX během dne přišel o půl procenta na 921,8 bodu. Nedařilo se oběma bankám, nejvíce ale k oslabení indexu PX přispěly ztráty energetické společnosti ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

"Zatímco minulý týden uvrhl index pražské burzy PX do ztrát pouze jedenkrát, úvod nového týdne pro lokální trh znamenal ztrátu poloviny procenta hned v první seanci týdne. Optimismus z možné blízké akce centrálních bank na trhu sice zakořenil, ale dnes se dalších pozitivních zpráv příliš nedostávalo," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Podle něho brzy ráno investory postrašil slabší výsledek hrubého domácího produktu Japonska za druhý kvartál, který připomněl zpomalování globální ekonomiky. Následovala čísla z řecké ekonomiky a kupcům nepřející náladu na trhu dotvořily poslední výroky vrcholných představitelů německé politické scény naznačující úskalí možného dalšího řešení dluhové krize a pravděpodobnou nevyhnutelnost referenda o Evropě.

Akcie největší české firmy ČEZ přišly o 1,63 procenta na 726 korun, akcie Komerční banky o půl procenta na 3680 Kč a akcie Erste Bank odepsaly zhruba čtvrt procenta na 380 korun.

Nedařilo se ani těžební NWR, akcie společnosti oslabily o 0,73 procenta a vrátily se k 95 korunám.

Téměř s jednoprocentní ztrátou na 106 korunách zakončily dnešní obchodování i akcie mediální CME. Během dne však rostly po oznámení, že její česká dceřiná společnost CET 21 refinancuje své revolvingové úvěry.

Menší lokální zástupci dnes končili smíšeně. O bezmála 4,5 procenta procenta si polepšilo dnes nejúspěšnější Orco, naopak o 2,5 procenta přišla technologická KIT digital.

Zbytek trhu se po většinu dne podle Kohouta obchodoval jen minimálně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK