Jak se žije v Česku?

15.08.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Česko patří do třicítky zemí s nejlepšími podmínkami k životu, jak vyplývá z každoročně publikované zprávy OSN „Human Development Index“. Velká Británie, Portugalsko, Kypr, Řecko, Katar či Chorvatsko mají horší hodnocení než Česko.

Životní úroveň v jednotlivých zemích posuzuje několik mezinárodních institucí. Human Development Index hodnotí kvalitu života v jednotlivých zemích světa např. dle střední délky života, vzdělání, míry chudoby či hrubého domácího produktu na jednoho obyvatele v paritě kupní síly. Výsledný index zahrnuje v sobě všechny uvedené ukazatele. Ekonomická výkonnost země spolu s prodlužující se střední délkou života, snižováním chudoby a zvyšováním vzdělanosti vytváří dobré podmínky pro spokojený život.

Kvalita života stoupá

V nejvyspělejších zemích světa kvalita života stoupá. Občané se dožívají vyššího věku, více cestují, pracují méně a stoupá kvalita bydlení či možnosti vlastní seberalizace. Kvalita života je nejvyšší v bohatých zemích. Bez ekonomického rozvoje není zvyšování životní úrovně občanů možné. Přestože totiž životní spokojenost ovlivňuje celá řada aspektů, tak ekonomické hodnocení převažuje. Kvalita a úroveň veřejných služeb, zdravotnictví, školství, infrastruktury, kultury a dalších služeb je závislá především na ekonomické síle daného státu.

V Norsku se žije nejlépe

Nejlepší hodnocení za rok 2011, stejně jako v předcházejícím roce, má Norsko. Na předních místech dále najdeme Austrálii, Nizozemí, USA a Nový Zéland. Proč právě Norsko? Norsko je hospodářsky velmi vyspělá země, HDP na jednoho obyvatele je v Norsku spolu s Katarem, Lichtenštějnskem a Lucemburskem nejvyšší na světě. Norsko je stabilní, ekonomicky prosperující země s nízkou inflací, nezaměstnaností a vzdělaným obyvatelstvem. Průměrná hrubá roční mzda je v Norsku nejvyšší na světě, mzdové rozdíly jsou přitom v Norsku jedny z nejnižších z vyspělých zemí světa. Spolupráce mezi zaměstnavateli a zaměstnanci je velmi dobrá a existuje rovnováha na úrovni kompromisu. Podmínky k podnikání jsou v Norsku výborné. Norsko dlouhodobě patří do desítky zemí s nejlepším podnikatelským prostředím. Norská infrastruktura je na špičkové úrovni a je inspirací pro mnoho zemí světa, je rozvíjena citlivě s ohledem na životní prostředí, které je v Norsku pečlivě hlídáno.

Nejhorší hodnocení mají africké země

Ve zprávě za rok 2011 bylo celkem hodnoceno 187 zemí světa. Na předních místech v tabulce najdeme především členské země OECD. Poslední příčky patří africkým zemím. Poslední šestici tvoří Lybérie, Čad, Mosambik, Burundi, Niger a Demokratická republika Kongo. Rozdíl v kvalitě života v zemích na předních místech a zemích na konci žebříčku je vidět ve střední délce života. Střední délka života při narození neboli naděje dožití, nám udává, jakého věku se v průměru dožije novorozenec, pokud by se neměnil řád vymírání.
V Japonsku, Singapuru, Hongkongu, Austrálii, Itálii, Lichtenštějnsku, Kanadě, Francii, Španělsku, Švédsku a Švýcarsku je střední délka života přes 81 let.
V mnoha afrických zemích se střední délka života pohybuje okolo 50 let.

Kdo si nejvíce polepšil?

V přiložené tabulce máme uvedeno prvních třicet zemí s nejvyšší kvalitou života za rok 2011. Oproti hodnocení za rok 2010 si z těchto zemí nejvíce polepšilo Slovinsko (o 8 míst), Hongkong (o 8 míst), Rakousko (o 6 míst) a Nizozemí (o 4 místa). Nejvíce si ze zemí v první třicítce pohoršilo Řecko (o 7 míst), Finsko (o 6 míst) a Francie (o 6 míst). Česko si v hodnocení o jedno místo polepšilo, z 28. místo na 27. místo.

Index lidského rozvoje (2011)

Pořadí Země Pořadí Země
1 Norsko 16 Dánsko
2 Austrálie 17 Izrael
3 Nizozemí 18 Belgie
4 USA 19 Rakousko
5 Nový Zéland 20 Francie
6 Kanada 21 Slovinsko
7 Irsko 22 Finsko
8 Lichtenštějnsko 23 Španělsko
9 Německo 24 Itálie
10 Švédsko 25 Lucembursko
11 Švýcarsko 26 Singapur
12 Japonsko 27 Česko
13 Hongkong 28 Velká Británie
14 Island 29 Řecko
15 Jižní Korea 30 Spojené Arabské Emiráty

Zdroj: Human Development Index 2011

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU