Japonské akcie prudce zpevnily, silnější je i dolar

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. srpna (ČTK) - Japonské akcie dnes prudce zpevnily a jejich hlavní index vystoupil na nejvyšší úroveň od začátku července. Trh těží hlavně ze slabšího kurzu japonského jenu, který pomáhá vývozcům. Na devizových trzích v růstu pokračoval dolar, jemuž nahrává příznivější statistika. To znamená, že americká centrální banka (Fed) nebude mít tak velký důvod organizovat pomoc tamní ekonomice.

Hlavní index Nikkei 225 si připsal 167,72 bodu a den uzavřel vyšší o 1,88 procenta na hodnotě 9092,76 bodu. Uzavřel tak výrazně nad 9000 body, což je důležitá psychologická úroveň. Širší index Topix vzrostl o 1,58 procenta na 759,12 bodu.

K překonání hranice 9000 bodů indexu mimo jiné pomohla vlna takzvaného krytí krátkých pozic. V jeho rámci obchodníci ruší sázky na pokles kurzů, což se týkalo hlavně akcií exportérů.

Na devizových trzích v růstu pokračoval dolar, který těží z příznivé statistiky ze Spojených států. Ve středu tamní úřady oznámily, že průmyslová výroba v červenci rostla nejrychleji od letošního dubna. Z jiné statistiky naopak plyne, že ekonomika je slabá a pomoc centrální banky je namístě.

Dolar k jenu přidal 0,5 procenta na 79,34 JPY, k euru zpevnil asi o 0,1 procenta na 1,2282 USD. Vzhůru se posunul i takzvaný dolarový index, který sleduje vývoj kurzu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn. Index je nyní pevně nad 82 body.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK