Polská vláda se zabývá skandálem kolem fondu Amber Gold

16.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Polská vláda se dnes mimořádně sešla, aby se začala zabývat skandálem kolem investičního fondu Amber Gold. Ten začátkem tohoto týdne zastavil činnost a vyšetřovatelé zkoumají, zda se fond nedopouštěl nezákonných aktivit. Podle agentury PAP existuje podezření, že fond fungoval na principu pyramidové hry. Mezitím také vyšlo najevo, že má s fondem souvislost i syn premiéra Donalda Tuska.

 

Právě Tusk dnes jedná se zástupci ministerstev financí a spravedlnosti, setkat se má také s guvernérem centrální banky a s představiteli úřadu pro dohled nad finančním systémem.

Dozorové orgány zjišťují, zda mají státní finanční instituce zodpovědnost a zda je v jejich pravomoci varovat soukromé investory před podniky, které nabízejí velmi riskantní investice. Do této kategorie totiž patřil i fond Amber Gold. O své peníze se teď obává zhruba 50.0000 Poláků, kteří do fondu investovali.

Agentura vnitřní bezpečnosti nyní prochází účetnictví a další dokumenty fondu. V polských médiích se v minulých dnech objevilo podezření, že se fond angažoval v takzvaném praní špinavých peněz, tedy v legalizaci výnosů pocházejících z trestné činnosti.

Nesrovnalosti kolem fondu vyšly najevo už před několika týdny, a to v souvislosti s bankrotem leteckých společností OLT Express Regional a OLT Express Poland. Obě provozovala společnost OLT Express, kterou právě fond Amber Gold vlastnil.

Obě letecké společnosti podle agentury PAP uvedly, že bankrot vyhlásily kvůli tomu, že se Amber Gold stáhnul z firmy OLT Express. Kolaps aerolinek i problémy fondu Amber Gold mají v Polsku vážné dopady, neboť se ukázalo, že pro OLT Express pracoval syn premiéra Tuska. Neodradilo jej ani to, že podle tamních médií věděl o pochybné pověsti zakladatele fondu.

Fond Amber Gold byl založen v roce 2009 a v jeho čele stál 28letý Marcin Plichta. Firma, která má sídlo v Gdaňsku, se zaměřovala na obchodování se zlatem. Komise pro finanční dohled (KNF) přitom už v roce 2009 gdaňskou prokuraturu upozornila, že fond Amber Gold patrně vyvíjí bankovní činnost, ačkoliv nemá potřebnou licenci. Prokuratura se nejprve odmítla případem zabývat a s vyšetřováním začala až v roce 2011.

Fond nabízel investice do zlata, cenu kovu na světových trzích ale investice nekopírovala. Fond se angažoval v obchodech s deriváty, které si vybíral podle vlastního uvážení. Zástupci fondu tvrdí, že klientům dluží asi 24 milionů dolarů (zhruba 486 milionů Kč) a slíbili, že je postupně vrátí. Žádný harmonogram pro výplatu peněz ale zatím nestanovili.

Americký ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ) ve středu napsal, že skandál kolem fondu Amber Gold otřásl důvěrou v efektivitu finanční regulace v Polsku. List připomněl, že Polsko je zdaleka největší zemí ze skupiny relativně nových členů Evropské unie, a všiml si i dopadů, které skandál zanechává v polských politických kruzích.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK