Aerolinky Qantas jsou ve ztrátě, ruší zakázku na 35 letadel

23.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 23. srpna (ČTK) - Australská vlajková letecká společnost Qantas Airways v uplynulém finančním roce prodělala 245 milionů australských dolarů (přes pět miliard Kč) po předchozím zisku 250 milionů australských dolarů. Zaznamenala tak první celoroční ztrátu od vstupu na burzu v roce 1995. Oznámila to dnes firma. Dodala, že se rozhodla zrušit zakázku na 35 letounů Boeing Dreamliner v hodnotě 8,5 miliardy amerických dolarů (téměř 170 miliard Kč).

Společnost přezdívaná "létající klokan" byla zasažena stoupajícími cenami pohonných hmot, sérií stávek zaměstnanců a slabými výkony mezinárodní divize. Generální ředitel Alan Joyce již dříve uvedl, že se kvůli špatným hospodářským výsledkům vzdá svých odměn i zvýšení mzdy.

Náklady společnosti na pohonné hmoty ve finančním roce končícím v červnu stouply o 18 procent na 4,3 miliardy australských dolarů. Spory se zaměstnanci firmu připravily o 194 milionů australských dolarů a mezinárodní divize Qantas International vykázala ztrátu 450 milionů australských dolarů, protože se potýká s rostoucí konkurencí.

"Naším největším problémem je divize Qantas International, její transformace je však na dobré cestě," uvedl Joyce. "Naším cílem je vrátit ji do zisku," dodal.

pmh dvd

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK