Samsung musí Applu zaplatit 1,05 miliardy USD za zneužití patentů

25.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San José (USA) 25. srpna (ČTK) - Jihokorejská elektrotechnická společnost Samsung Electronics musí svému americkému rivalovi Apple zaplatit odškodné v celkové výši 1,05 miliardy dolarů (asi 20,9 miliardy Kč) za zneužití patentů k telefonům iPhone a tabletům iPad. V klíčovém patentovém sporu o tom rozhodl soud v Kalifornii. Verdikt je vnímán jako velké vítězství Applu, byť firma se původně domáhala mnohem většího odškodného.

Soud podle agentury Reuters uvedl, že Samsung záměrně zneužil minimálně tří patentů. Okopíroval i charakteristickou funkci, která způsobí, že když se prohlížený text dostane na konec stránky, tak se odrazí, čímž uživatel ví, že text už dál nepokračuje. Okopírovaná je podle soudu rovněž funkce rolování textu po displeji, stejně jako funkce zoom a navigace.

Apple podal na Samsung žalobu loni v dubnu. Případ se začal před soudem projednávat na konci letošního července a tento týden ve středu se porota sešla, aby případ rozhodla. K verdiktu tak dospěla třetí den, což je podle některých právních expertů dříve, než se čekalo.

Apple vedle odškodného zároveň požaduje, aby Samsung přestal na americkém trhu prodávat své nejúspěšnější modely smartphonů a tabletů. Samsung ale přešel do protiútoku a po Applu požaduje zaplatit 399 milionů dolarů (asi 7,9 miliardy Kč) za to, že při vývoji iPhonů a iPadů údajně použil technologii Samsungu, aniž za ni řádně zaplatil.

Apple a Samsung jsou největší světoví prodejci smartphonů a dohromady mají pod kontrolou více než polovinu globálního trhu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK