FAO vyzvala ke koordinované akci kvůli cenám potravin

27.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 27. srpna (ČTK) - Přední zemědělští producenti ze skupiny průmyslových a rozvíjejících se zemí G20 se musí dohodnout na koordinované akci, která by zmírnila obavy ohledně růstu cen potravin. Uvedl to dnes generální ředitel Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) José Graziano da Silva. Upozornil rovněž na velké plýtvání potravinami.

Současnou situaci podle šéfa FAO sice zatím nelze označit za potravinovou krizi, v příštím roce by však mohlo být krizové úrovně dosaženo, pokud bude sklizeň na jižní polokouli neuspokojivá. "Není tu žádná krize," řekl da Silva. "To, čemu nyní musíme zabránit, je panické nakupování potravin," dodal.

FAO již začátkem měsíce oznámila, že světové ceny potravin se v červenci vrátily k růstu po předchozích třech poklesech za sebou. Varovala, že existuje nebezpečí vzniku nové potravinové krize, pokud začnou země omezovat export.

Šéf FAO dnes rovněž upozornil, že je zapotřebí vyřešit problém rozsáhlého plýtvání potravinami. Dodal, že třetina celkové potravinářské produkce je promrhána, a to kvůli slabým skladovacím kapacitám v rozvíjejících se zemích a vyhazování jídla ve vyspělých zemích.

Cenový index potravin FAO minulý měsíc stoupl na 213 bodů z červnových 201 bodů. Vrátil se tak na dubnovou úroveň. Podle FAO by navíc index mohl pokračovat v růstu.

Před pěti lety ve světě vypukla potravinová krize, když prudké zdražení potravin vyvolalo v některých zemích nepokoje. Index FAO se nyní nachází pod rekordním maximem 238 bodů z loňského února, je však blízko úrovní z období potravinové krize.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK