Možnosti uplatnění pro absolventy

28.06.2012 | , Flek.cz
STUDENT


Nezaměstnanost je strašákem pro celou řadu lidí a pro absolventy obzvlášť. Již dávno totiž neplatí, že diplom znamená automaticky jistou práci a zajištění do budoucna. Jaké možnosti uplatnění tedy čerstvý absolvent má?

Nástup do zaměstnání

Ideálním řešením je samozřejmě ihned po škole nastoupit do zaměstnání. Abyste se vyhnuli placení zdravotního pojištění nebo další administrativě, je nutné do zaměstnání nastoupit nejpozději jeden kalendářní měsíc po státní závěrečné zkoušce.

Bohužel mnoha studentům se tento jemný přechod nepodaří, zejména kvůli absenci praxe. Ta je totiž největším nepřítelem každého čerstvě vystudovaného absolventa. Ideální je proto shánět si práci nebo brigádu v oboru již při studiu a potřebnou praxi tak získat. Navíc si takto můžete vytvořit kontakty a zajistit již předem pracovní místo.

Pro hledání práce pro absolventy i pro zajištění praxe či brigády v oboru je samozřejmě nejlepší využít internet. Pracovní portály jako Flek.cz nabízejí přímo speciální kategorie, kde jsou sdružovány nabídky právě od firem, kterým pracovníci bez praxe nevadí nebo jim stačí vzdělání v oboru a chtějí si pracovníka zaučit přímo ve své firmě.

Začínáme s podnikáním

Čím dál častější variantou uplatnění na trhu je pro absolventy také samostatné podnikání. Zejména v nezávislých oborech, jako je IT, se tak mnoho lidí pouští na vlastní cestu. Ta sice není jednoduchá a často nenabízí ani stálé příjmy ani jisté zázemí, je však výbornou alternativou pro všechny, kteří umějí své znalosti a schopnosti prodat a nechtějí se vázat na zaměstnavatele.

Ne pro všechny obory se ale podnikání hodí. Jejich jedinou možností je pak začít podnikat v jiném oboru, než který vystudovali, nebo hledat jiné alternativní řešení.

Do dalšího studia

Možností, která jistě napadla mnohé, je pustit se znovu do dalšího studia. To je ale samozřejmě řešení pouze krátkodobé, oddalující nevyhnutelné. I tak je ale dobrým řešením pro všechny, kteří ještě touží po zvyšování kvalifikace a mohou využívat výhody, které se ke studiu pojí. Pozor ale na věkovou hranici 26 let. Právě po 26. narozeninách totiž i student vysoké školy musí sám platit zdravotní pojištění, pokud za něj tuto povinnost již neplní zaměstnavatel. Zároveň přijdete i o celou řadu studentských výhod, které jsou mimo samotné studium limitovány právě i tímto věkem.

Na zkušenou zahraničí

Částečným řešením je vydat se za prací do zahraničí. Sehnat zde práci nebo brigádu je pro studenty či absolventy mnohdy jednodušší, i zde je ale nutné počítat s tím, že nebude v oboru studia. Na druhou stranu práce v zahraničí Vám může dát cenné zkušenosti a přinést výrazné vylepšení jazykových schopností, které jsou i tuzemskými zaměstnavateli ceněny, a to mnohdy i více, než práce v oboru na území ČR.

Když všechno selže

Pokud se ocitnete v situaci, kdy nechcete podnikat, znovu studovat ani vyrazit do ciziny, a žádná práce pro vás není zrovna v dosahu, není třeba se ničeho obávat. Nejpozději do již zmíněného měsíce je dobré se (ačkoliv ne povinné) se zaregistrovat na úřadu práce, který za vás nejenže zaplatí zdravotní pojištění, ale navíc vám pomůže s hledáním zaměstnání. I tak je ale třeba, abyste i sami dál aktivně práci hledali a nebáli se kývnout třeba i na brigádu v oboru, která vás sice vyřadí z evidence úřadu práce, může Vám být ale cennou praxí. Navíc pokud se osvědčíte, může se i z krátkodobé brigády vyvinou plnohodnotný pracovní vztah, který hledáte.

Autor článku

Reklamní sdělení