Pražská burza v souladu s okolními trhy odepsala procento

28.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 28. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes v souladu s okolními akciovými trhy oslabila. Hlavní index PX skončil níže o 1,12 procenta na 943,1 bodu. Zlevnila většina emisí, více než procento a půl odepsaly banky i ČEZ. Dařilo se naopak Telefónice ČR a akciím sítě autobazarů AAA Auto, vyplývá z výsledků burzy.

Náladu investorů podle Josefa Němého z Komerční banky zhoršila žádost Katalánska o finanční pomoc a zpráva japonské vlády, která přinesla snížení odhadů pro několik důležitých sektorů tamní ekonomiky. V Evropě proto dnes oslabují téměř všechna odvětví, uvedl Němý.

V Praze dnes z velkých emisí ztratily nejvíce cenné papíry Komerční banky, a to 2,17 procenta na 3795 korun. Erste Bank si pohoršila o 1,56 procenta na 396,90 Kč a akcie energetické skupiny ČEZ skončily o 1,76 procenta níže na 753,50 Kč.

Z ostatních emisí přišla o dvě procenta na 94 korun těžební společnost NWR, kolem procenta pak odepsaly akcie developera Orco, mediální společnosti CME, pojišťovny VIG a tabákové společnosti Philip Morris, která ráno oznámila pololetní výsledky. Firma dosáhla zisku 1,1 miliardy Kč s meziročním poklesem o 0,2 procenta.

Se ziskem dnes zakončily seanci čtyři emise. Nejlépe si vedly akcie AAA Auto, když posílily o 2,94 procenta na 19,64 Kč. Podle Němého se přiblížily svému ročnímu maximu poté, co firma ráno oznámila, že zakladatel Anthony Denny má v úmyslu prodat kontrolní většinový podíl ve společnosti. "Zpráva by nadále mohla mít pozitivní dopad na kurz akcií AAA Auto, protože prodejní cena za většinový podíl by díky prémii za majoritu mohla být vyšší než současná tržní cena," podotkl Němý. Celý proces prodeje by ovšem měl trvat přibližně jeden až dva roky, dodal.

Necelé procento na 408 korun si připsal telekomunikační operátor Telefónica ČR, který ve středu před otevřením trhu zveřejní své pololetní výsledky.

V systému SPAD pro nejvíce obchodované emise byly dnes uzavřeny transakce za zhruba 721 milionů korun, z toho s akciemi ČEZ za téměř 293 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK