Tabletománie!

29.08.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Nedávno jste v našem článku měli možnost zjistit, kolik typů tabletů se zhruba pohybuje světem a možná jste také zjistili, že by se vám vlastně taková „hračička“ líbila. Nebo delší dobu přemýšlíte o smartphonu, ale staré zásady vás drží zkrátka? Ať tak či zcela jinak, můžete se seznámit s aktuální nabídkou tabletů i chytrých telefonů!

Čtěte také: Ani notebook ani mobil

Pro zajímavost začněme pěkně z Číny

Internetem letěla akční nabídka tabletu za 99 Kč! A ještě chvilku poletí… Kdo byl zvědavý, zjistil, že tablety jsou snad ze 100 procent čínské výroby. Přestože v dnešní době není nic nového na tom, že velká většina elektroniky pochází právě z Číny, tyto megaslevy by měly předem krom nadšení vyvolat také obezřetnost! Kdoví, jaká kvalita elektrosoučástek a příslušenství tabletu doopravdy je?

Možná se někdo nalákat nechal… A ten měl výběr z nabídky několika firem z nichž, dle technických parametrů, vycházel snad nejlépe tablet Onda Vi40 Elite, s 9,7 palcovým dotykovým displayem, dvoujádrem, 1GB paměti + 16GB NandFlash, MicroSD max. 32 GB, WiFi, baterie kolem 8 hodin, zabudovaným mini USB a webkamerou. Za ním byl Superpad 7 s desítkovým displayem, s poloviční pamětí + 4GB integrované NandFlash, a dále podobnou konfigurací jako Onda s jednou malou výhodou – dvěma sloty USB 2.0.

Kdo by rád levný čínský tablet třeba na zkoušku, tak k 99 Kč by si měl připočítat ještě povinnou koupi pouzdra za cca 500 Kč a případně, není-li z Chomutova, připlatit za poštovné, takže do tisícovky se dostaneme… Nicéméně, stojí to fakt za to? To ví sám čtenář nejlíp.

Tablet grafiků

Pro začínající se hodí například bazarový grafický tablet Genius G-Pen za 560 Kč od Alzy. Jenže nový kousek není zas o tolik dražší, takže nepočítá-li se každá koruna do prasátka, proč si rovnou nekoupit nový?

Zajímavé polohovací zařízení se nachází pod názvem Trust Flex Design Tablet, vyjde okolo 900 Kč, a můžete si ho nalepit skoro kamkoliv. Onou zajímavostí je tloušťka! Respektive ultratenkost… Pro grafiky cestovatele jako vyšitý.

A něco pro fanšmejkry, to je snímač kresby rovnou z papíru! Jde o sadu Wacom Inkling, která umí převést klasickou kresbu, skicu perem na papír do digitální vektorové podoby. Sada malých rozměrů se vejde do kapsy a tak dílo může vznikat kdekoliv! Senzor se umístí na blok a přiloženou tužkou jest dílo zahájeno. Pero vysílá signály v podobně dat do snímače a ten si je zapamatuje. Pro další kreslení stačí zmáčknout tlačítko na senzoru a tak se zde nabízí možnost kreslení ve vrstvách. A toto vše odhadem za 3 až 4 tisíce.

Nejlevnější Android

Pochopitelně nejlevnější tablety budou s open source OS založeném na jádru Linux.

Za částku 2 a půl tisíce můžete mít Prestigio Multipad PMP3370B, který se chce zalíbit krom ceny také technickou specifikací - Arm Cortex A8 1GHz, dotykové 7" LCD, RAM 512MB, interní paměť 4GB, micro SDHC, USB (běžné - 2.0), baterie Li-Pol s výdrží až 5 hodin, v balení ale nenaleznete sluchátka.

Cenově výš i technicky lépe si vede Sencor Element 7 8GB. Velikostně vyjde na stejno, procesor má vyšší GHz, stejnou RAM, ale o polovinu větší interní paměť! Otázkou zůstává technická specifikace baterie, kterou by neměl být problém dohledat na stránkách výrobce. Tablet je vybaven navíc webkamerou a součástí balení jsou, krom základních kabelů a nabíječky, sluchátka a pouzdro.

Emgeton Consul 2 zas o něco výš. Cena se pohybuje okolo 5 tisíc korun, display lehce pod 10 palců, RAM 1 GB, interní paměť 16 GB, microUSB, Li-Pol baterie až 8 hodin, webová kamera zepředu a fotoaparát zezadu, v balení USB kabel i sluchátka.

Mini androidí tablet za mini cenu

Archos 28 pořídíte už za cenu mobilu, něco kolem patnácti set korun a jedná se o kapesní tablet o velikosti 2,8 palců, s operační pamětí 4 GB, 4 GB interní flash paměti a procesorem ARM Cortex A8 - 800 MHz. Ani obsah balení fakt není k zahození, za tu cenu – sluchátka i standardní USBčko.

Velmi oblíbený

Spojení ASUS a Google se spotřebitelům zalíbilo, jelikož Google Nexus 7 bývá uváděn na prvních příčkách v oblíbenosti tabletů. Spodní cenová hranice se pohybuje něco pod 6 tisíc. A technicky má co nabídnout… 4 jádra - NVIDIA Tegra 3, grafická karta GeForce se 12 jádry, interní paměť (jen) 8 GB, jeho velikost padne pěkně do ruky, úhlopříčka displaye 7“, krom standardní WiFi nabízí bluetooth a nebo fotoaparát nebo například microUSB konektor. Přes nízkou hmotnost inzeruje vysokou výdrž baterie a to až 9,5 hodiny!

Drahota zkrátka

Acer nabízí tablet PC Iconia Tab W500 okolo desítky a jeho technická specifikace je docela slušná; v krátkosti – 10“ dotykový display, dvoujádrový procesor AMD, 2GB RAM, 32GB interní paměť, OS Windows 7 Home Premium 32-bit. Navíc u tabletů k běžné WiFi nabízí navíc Bluetooth, a dál 2x USB 2.0, dokovací konektor, ale kapacita Li-Polymerové baterie je nižší. Jako software dostanete Microsoft Office Starter. A obsah balení? To je tajemství.

iPad 2 s dvoujádrem Apple A5 Dual-Core s frekvencí 1 GHz, skoro desítkovým multidotykovým displayem, interní pamětí 16 GB, přední i zadní kamerou, lithium-polymerovou baterií s výdrží až 10 hodin a velkou oblíbeností můžete mít doma také okolo desítky!

Výhodný bazárek

Tablet MID 7" Google Android 2.3 s 256 RAM, 4GB interní paměti, webovou kamerou, baterií 1500 mAh a nepoužívaný, z druhé ruky, může být k dispozici kolem 1500 Kč. GoClever TAB I70 může být váš za částku pohybující se okolo 2 tisíc korun a poté získáte 7 palcový dotykový LCD display, 256 MB RAM, interní paměť 2 GB, 2x miniUSB a mnoho dalšího… Máte k dispozici sedmičku? Tak Apple ipad 3G+Wi-Fi 64GB se specifikací Apple A5 Dual-Core s frekvencí 1 GHz, s displayem 9,7" IPS LCD s LED podsvícením, o velikosti 64 GB a s baterií Lithium-Polymer, 25 Wh se na vás jen třese!

Už víte, že se stanete součástí komunity „talbetomilců“?

A co tedy ty výhodné chytré telefony?
Pokračování příště…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT