Liberecký soud zahájil insolvenční řízení s textilní firmou Seba

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tanvald (Jablonecko) 29. srpna (ČTK) - Krajský soud v Liberci znovu zahájil insolvenční řízení s textilní společností Seba T. Je to v krátké době podruhé. Před týdnem podali návrh zaměstnanci, soud ho však kvůli formálním nedostatkům odmítl. Teď se svých peněz domáhá dopravní společnost Bohemia Cargo, které tanvaldská textilka dluží přes půl milionu korun. Firma žádá prohlášení konkurzu, zjistila dnes ČTK v insolvenčním rejstříku.

Generální ředitel Filip Závěrka dnes ČTK dluh vůči firmě potvrdil. Textilka má problémy už delší dobu, továrny Seby T v Bílině na Teplicku a Plavech na Jablonecku nevyrábějí, většina zaměstnanců podala výpověď kvůli zpožďování mezd, s jejichž vyplácením má firma problémy už od loňského jara. "K dnešnímu dni zaměstnavatel vyplatil mzdy za duben 2012 a některým zaměstnancům vyplatil za měsíc květen 2012 jen část mzdy a ostatní nebyly vyplaceny," uvedli v insolvenčním návrhu zaměstnanci.

Závěrka problémy s výplatami nepopírá. "Kvůli zpožďování plateb od odběratelů jsme se dostali do finančních problémů," řekl již dříve ČTK. Zpoždění nabral i nový projekt, který firma na letošní rok připravila. Podle Závěrky podala výpověď zhruba stovka zaměstnanců, což je většina pracovníků podniku, který na začátku letošního roku zaměstnával 130 lidí.

Seba T dodává hlavně sypkoviny a lůžkoviny a také materiály na profesní ošacení pro armádu, policii nebo hasiče. Ještě před 15 lety podnik zaměstnával 1200 lidí, postupně jejich počet klesal. Důvodem byla modernizace výroby, ale později i zastavení některých nerentabilních provozů. Firma přestala vyrábět příze a tkát, protože nebyla schopna konkurovat levné asijské produkci. Látky tak v posledních letech nakupuje a jen je dál zpracovává. V loňském roce podnik uskutečnil zakázky za 166 milionů korun a hospodaření skončilo ztrátou 41,5 milionu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK