Ceny ropy klesají, hurikán větší škody na plošinách nenapáchal

29.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světové ceny ropy dnes oslabovaly a severomořská ropa Brent se dočasně dostala pod 112 dolarů za barel. Hurikán Isaac na ropných plošinách v Mexickém zálivu větší škody nenapáchal a ropu oslabil i růst zásob v USA a ochota G7 uvolnit strategické rezervy.

 

Ropa Brent se během dne propadla o více než dolar na 111,50 dolaru za barel, poté ale oživila a v 16:50 SELČ byla kolem 112,50 dolaru s denní ztrátou několika centů. Cena americké ropy WTI klesla o jeden dolar na 95,33 USD za barel.

Trhu se ulevilo, když Isaac na své cestě žádné významnější škody na ropných zařízeních nezpůsobil. "Očekává se, že ropná těžba v Mexickém zálivu se rychle vrátí k normální úrovni," řekl agentuře Reuters analytik Carsten Fritsch z německé Commerzbank.

Zásoby ropy v USA se podle dnešních údajů vládního Úřadu pro energetické informace minulý týden zvýšily o 3,8 milionu barelů, zatímco analytici čekali pokles o 1,6 milionu barelů. Nečekaně stouply i zásoby nafty a topného oleje.

Ministři financí skupiny vyspělých zemí G7 vyzvali producenty ropy ke zvýšení těžby a zajištění dostatečného zásobování trhu. Upozornili, že západní země jsou připraveny uvolnit ropné rezervy, aby zabránily negativním dopadům vysokých cen suroviny na hospodářský růst.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent říjen 112,50 112,58 New York - Nymex WTI říjen 95,33 96,33

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK