Akcie na pražské burze v týdnu posílily o 0,7 procenta

31.08.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posilovaly, když hlavní index PX ve srovnání s minulým pátkem přidal 0,7 procenta na 952 bodů. Největší zisky zaznamenaly akcie technologické společnosti KIT Digital. Naopak největší ztráty postihly cenné papíry těžební firmy NWR. Předchozí týden české akcie nepatrně ztratily.

"Poslední prázdninový týden vedle ochlazení teplot přinesl čekání na páteční vystoupení šéfa americké centrální banky Fed na setkání centrálních bankéřů v americkém Jackson Hole. Dle očekávání Ben Bernanke neoznámil žádná větší překvapení a nerozšířil očekávání na rychlou akci ohledně měnového uvolňování," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém týdnu byla KIT Digital, která přidala 10,4 procenta na 61,50 Kč. Za růstem stála změna generálního ředitele, kdy byl zvolen do čela společnosti zástupce nových akcionářů. Naopak nejvíce klesajícím titulem byl NWR, který přišel o 8,5 procenta na 88,20 Kč. Firma klesala s celkovou náladou v sektoru. Pokles byl navíc podpořen sníženými doporučeními.

Začátek příštího týdne se bude věnovat rozboru projevu Bernankeho v Jackson Hole ohledně toho, jestli se dále přiblížil okamžik akce Fed. Tato nejednoznačnost prý může působit na lehkou nervozitu, protože jasné prohlášení nezaznělo. Příští týden se bude významně upínat k zasedání Evropské centrální banky, kde investoři očekávají, že prezident ECB může uvést bližší údaje o případných krocích banky na pomoc eurozóně. "Vyčkávání na ECB a případné naplnění očekávání by mělo mít pozitivní vliv na trhy," odhadl analytik.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK