Baidu má prohlížeč pro mobily, investuje i do datového úložiště

04.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 4. září (ČTK) - Čínská internetová společnost Baidu uvedla na trh nový prohlížeč pro mobilní telefony. Bude konkurovat firmám jako jsou Apple a Google, hodlá ale vzít klienty i firmě UCWeb, která nabízí prohlížeč UC Browser. Rozhodnutí, které největší internetová společnost v Číně přijala, podle expertů jen podtrhuje, že podniky vidí budoucnost v mobilní komunikaci.

Baidu provozuje nejoblíbenější internetový vyhledávač v Číně, kde ovládá zhruba 80 procent trhu. Firma také uvedla, že chystá investice do datového úložiště, jinak také 'cloud computing', která se v posledních letech silně rozmáhají.

Přestože má Baidu pod kontrolou drtivou většinu čínského internetu a proti firmě se neprosadil například ani Google, v přechodu na nové mobilní platformy zaostává za rivaly Tencent a UCWeb. To by měla právě nová strategie změnit.

Čína má největší internetový trh na světě, podle nejnovějších čísel se na něm pohybuje asi 538 milionů lidí. To je výrazně více, než činí celkový počet obyvatel USA, tedy druhého největšího internetového trhu na světě. Počet lidí, kteří používají mobilní internet, za poslední rok vzrostl o 22 procent na 388 milionů. To je dvakrát rychlejší tempo růstu, než jaké Čína registruje u všech internetových služeb dohromady.

Datové úložiště, do něhož Baidu hodlá investovat, má sloužit k tomu, aby měla firma technické zázemí pro další rozvoj mobilního internetu. Plány společnosti Baidu by měly také odrazit menší rivaly, což je v Číně hlavně společnost Qihoo 360 Technology.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK