Smartphonemánie!

06.09.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V minulém článku bylo slíbeno pokračování týkající se aktuálních výhodných nabídek chytrých telefonů a jestli jste právě ve stádiu rozhodování, zda se otevřít novým možnostem a lákadlům z mobilního pole, tak se začtěte do následujících řádků.

Smartphone, nic až tak nového pod sluncem

Už několik let se ocitá Česká Republika pod palbou novinek z mobilního pole, kdy výrobci sází na spojení možností a přeností mobilu a počítače. Ještě přesněji spojení mobilu a laptopu. Stále vylepšují nabídky a proto v současnosti máme z čeho vybírat.


Čtěte také


Nejdůležitější spojení se týkají mobilnosti, pohodlnosti, spojení se světem internetem, plus klasickým voláním a smskováním. V neposlední řadě krom komunikace slouží takové zařízení jako záložník dat, fotoaparát, hudební přehrávač, budík prostě takové to multifunkční „x v jednom“ a o to většině jde hlavně.

Chytrý telefon oproti klasickému mobilu ovládá operační systém (OS). Například Symbian, Windows Mobile, iOS, Android, PalmOS nebo Bada. Hlavní výrobci takových telefonů jsou například thajwanský HTC nebo Nokia, Motorola, Apple, Samsung, LG, HP.

Proč ano a proč ne?

To, proč investovat do chytrého telefonu bylo již zmíněno a ještě stojí za to uvést nějaká další pozitiva jako například:

  • multimediální přehrávač
  • možnosti přizpůsobení – tzv. personalizace
  • podpora paměťových karet
  • široká nabídka aplikací vč. kancelářských balíků

A nevýhody například:

  • nestabilita náročnějších OS a některých aplikací
  • rozměry
  • cena zařízení a příslušenství
  • riziko hacknutí a ztráty dat
  • riziko sledování majitele chytrého telefonu, ztráta soukromí
  • výdrž baterie

A když tedy jo, tak který?

Pro šetřílky, vychloubače a machry, studijní i pracovní vytížence…
Velmi levně, to znamená něco kolem tisícovky, můžete mít mimo další značky třeba smartphone Nokia X2-05, který vypadá jako klasický mobil, ale vybavený je už chytře! Takže krom cenového pozitiva skýtá ještě navíc malé rozměry, jako klasický mobil s klávesnicí, a tak není třeba mít pocit, že je to s ním „jako být na vodě s pádlem“… Podporu paměťových karet má, ale počet barev displaye nenadchne. Podobně jako fotoaparát s 0,3 Mpix bez dalších funkcí. Telefon není vybaven operačním systémem (OS), vyhledávání na netu doporučuje společnost standardně přes nokiácký vyhledavač. Paměť – 64 MB. Připojování pomocí GPRS. Hodnocený je téměř výborně. Zda tento telefon opravdu řadit do chytrých, toť přeci jen trochu otázka… Ale na druhou stranu hloupý rozhodně není, takže budiž.

Okolo 2 tisíc si můžete pořídit Sony Ericsson Walkman Mix (WT13), který disponuje dotykovým displayem o 256tisíc barev a 3“, fotoaparátem 3,2 Mpix, 256MB interní pamětí, 64 MB RAM a podporou karet až do 32 GB. OS také nemá, ale zas se může pochlubit WiFi, bluetoothem, GPRS i EDGE. Tento mobil ocení hlavně posluchači muziky a konstrukcí už se velmi podobá klasickým chytrým telefonům (s OS)…

Mezi klasické smartphony už se řadí Nokia 500, kterou lze sehnat už kolem necelých 3 tisíc. Technická specifikace je již slušnější ve srovnání s telefony výše. RAM 512MB, vnitřní paměť 2 GB s podporou microSD karet do 32 GB, 3,2“ display, 16mil. barev, 5 Mpix fotoaparát bez blesku, OS Symbian, WiFi nebo třeba GPS-

Levně se dá pořídit i chytrý telefon ZTE Racer II s Androidem, jehož cena začíná někde pod 2 tisíce. Nabídne podobný display jako výše zmiňovaná Nokia, ale s menším počtem barev, stejnou RAM, vnitřní uživatelskou paměť 256MB s podporou až 32 GB, WiFi, bluetooth, GPRS i EDGE. Fotoaparát má vcelku dostačující počet megapixelů a to okolo 3 Mpix (pro běžné neprofesionální užití).

Stylově i draze vypadá například HTC Wildfire S (Marvel) White a pořídíte jej okolo 3 a půl tisíce. Display opět jako oba zmiňované chytré telefony, 16mil. barev, fotoaparát na vyšší úrovni – 5 Mpix vč. blesku nebo automatického ostření. V porovnání s ZTE lepší baterie. Uživatelská paměť 512 MB a interní datová 150 MB se slotem na microSD/SDHC až 32 GB, WiFi i HSCSD a pod. Tak ten už není k zahození…

A o něco výš ve vydesignování si stojí Sony Ericsson Xperia Active (ST17i) s cenou lehce nad 4 tisíci. Tento smartphone je odolný proti vodě a prachu, prostě vhodný do outdooru ve srovnání s jinými typy. Technicky odpovídá HTCčku. O dalších vychytávkách ani není třeba psát, protože jich má nespočet! A co teprv model Sony Xperia U (ST25i) Black White? Nebo iPhone 4S 64GB bílý za dvacítku… RAM 512 MB, HDD 64 GB, procesor Apple A5 dvoujádro, iOS 5, 8 Mpix fotoaparát, WiFi a další, sluchátka s dálkovým ovládáním a mikrofonem, a tak dále a tak dále. Prostě vychytaný kousek po mnoha stránkách. Funkční kus opravdu na parádu a to i díky jednoduchému, ale stále „IN“ designu. A nebo pro pracovní vytížence… Ti studijní budou mít priority spíše jinde a to hlavně u ceny, technické specifikace a aplikací typu čtečka e-knih, kalkulačka, internety… Pojďme se podívat blíž.

Studentský malý chytrý ideál

Zas ta Čína... Huawei Ideos X1 doslova za pár tisícovek. Recenze na tento chytrý telefon vypadají příznivě a proto by jej nenáročný student mohl také ocenit. U diskusí je to už ale trochu jinak. Tento typ patří mezi malé androidy s úhlopříčkou necelé 3“, což může být problém při méně citlivé kalibraci dotykové klávesnice a vlastní-li uživatel větší prsty. Dál nabízí základní funkce smarphonu, které by nenáročnému uživateli či začátečníkovi chytrých telefonů měly stačit. OS je dobře odladěný, vejde se krásně do menší kapsy, konektivita na střední úrovni, kvalitní zpracování, což je plus a mínus se schovává ve slabém procesoru nebo nepodporování Flash či fotoaparátu – například absence blesku.

Samsung Galaxy Pocket – konkurent na úrovni. Procesor 832 Mhz, rozšířené připojení Wi-Fi a HSDPA, vnitřní paměť 3 GB, fotoaparát 2 Mpix s dostačující velikostí fotek, ale podobně jako Huawei výše, s absencí blesku. Velkou výhodou se stala cena, můžete jej mít již okolo 1 300 Kč a nebo využít výhodné nabídky svého operátora a vyhovujete-li současným podmínkám, můžete jej získat doslova za pár kaček! S tím upozorněním, že je lepší si předem propočítat, zda se taková akce vůbec vyplatí...

A taková nabídka se týká další spousty typů chytrých telefonů, jen se nenachytat!
Samsung S5250 Wave okolo 2 a půl tisíce nabídne již větší dotykový display, OS Bada, lepší fotoaparát oproti zmíněným dvěma telefonům, ale opět bez blesku, paměť 100 MB s rozšířítelností microSD do 16 GB a další...

Současný trh se smartphony nabízí nepřeberné množství typů a firem, že výčet výše ocení spíše začátečníci a čerství objevitelé chytrých telefonů, hlavně pro orientaci, než smarphonoví staří pardálové. Ti by spíše pomohli v diskusi o poměrech cena X výkon v otázce studentských telefonů.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT