Nákupem dluhopisů ECB krizi nevyřeší, upozorňují Němci

06.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín/Londýn 6. září (ČTK) - Nákupy státních dluhopisů, k nimž se chystá Evropská centrální banka (ECB), nejsou trvalým řešením krize. Řekl to německý ministr hospodářství Philipp Rösler, podle něhož zůstává prioritou prosazení strukturálních reforem. Ministr tak hodnotil rozhodnutí ECB zahájit nový program pomoci zadluženým zemím. Prospěch z nového programu by měly mít především Itálie a Španělsko.

"Je nanejvýš důležité, aby k nynějšímu dočasnému nákupu dluhopisů byly připojeny i podmínky a pro jednotlivé země co nejdříve stanoveno přesné znění těchto podmínek," řekl krátce po oznámení ECB Rösler, jehož citovala agentura Reuters.

Prezident ECB Mario Draghi vysvětloval podrobnosti k chystanému nákupu dluhopisů, které jsou zhruba v souladu s tím, co čekaly finanční trhy. Intervence, které bude ECB provádět na sekundárním trhu, jsou ale podmíněny žádostí. To znamená, že země, která bude chtít takto pomoci, bude muset o pomoc nejprve požádat.

Program nákupu dluhopisů může být potenciálně v neomezeném objemu, Draghi ale slibuje, že veškeré transakce budou plně sterilizovány. To znamená, že k jejich realizaci by teoreticky nemělo být nutné tisknout další peníze. ECB tedy potřebné finanční zdroje vezme v jiné části měnové báze, není však jasné, kde přesně.

Nový program nákupu státních dluhopisů nese název Outright Monetary Transactions (OMT; přímé měnové transakce) a nahradí předchozí program s názvem Securities Market Programme (SMP). Ten byl zaveden ještě za Draghiho předchůdce Jeana-Clauda Tricheta, ale už delší dobu se nepoužíval.

Hlavní rozdíl mezi oběma programy spočívá v tom, že ten nový je spojen i s plněním přísných podmínek, které budou stanoveny předem. Země, jejichž dluhopisy bude ECB nakupovat, budou muset podmínky beze zbytku plnit, jinak může ECB program ukončit. Dohled bude částečně vykonávat i Mezinárodní měnový fond (MMF). ECB přitom bude nakupovat jen dluhopisy se splatností od jednoho do tří let.

"ECB udělala přesně to, co jsme čekali. V tomto případě je to pozitivní," reagoval hlavní ekonom BMO Capital Markets Benjamin Reitzes. "To oznámení by mělo krizi zastavit, hrozbou je ale horší ekonomický výhled. ECB tedy bude muset v nadcházejících měsících (měnovou) politiku ještě víc zmírnit," dodal. Jiní analytici zase upozorňují, že o podmínkách, které ECB stanovila výměnou za pomoc, se zřejmě bude dlouho vyjednávat.

"(Španělský premiér) Mariano Rajoy a (italský premiér) Mario Monti nejsou ochotni zavazovat se k nějakým přísným podmínkám, protože obě země už provedly hluboké škrty a reformy," podotkl například analytik Craig Erlam z finanční společnosti Alpari.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK