Jiří Šmejc střídá ve vedení Home Creditu Alexandra Labaka

07.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha/Amsterodam 7. září (ČTK) - Předseda představenstva a generální ředitel Home Creditu Alexander Labak (50) ve funkci skončil. Vedení skupiny převzal její nový spolumajitel Jiří Šmejc (41). Personální změna navazuje na nedávno oznámené změny akcionářské struktury skupiny PPF, při níž se Šmejc výměnou svého pětiprocentního podílu v PPF stane přímým akcionářem Home Creditu, oznámila firma v tiskové zprávě.

Labak bude pro skupinu Home Credit pracovat i nadále, a to jako poradce pro strategii. V čele Home Creditu byl od roku 2006. Před nástupem do skupiny Home Credit zastával významné řídící funkce v předních finančních institucích. Působil například jako prezident společnosti MasterCard Europe nebo jako marketingový ředitel Deutsche Bank.

Šmejc v roce 1992 začal podnikat a v roce 1993 se stal jednatelem a ředitelem firmy PUPP Consulting. V roce 1995 zastával pozici obchodního ředitele společnosti Middle Europe Finance, která obchodovala s cennými papíry se zaměřením na akvizice. Do konce roku 2004 byl 34procentním vlastníkem skupiny TV Nova. V roce 2004 začal působit ve skupině PPF a v roce 2005 se stal jejím akcionářem. Je v ní dominantně zodpovědný za řízení bankovnictví a aktivity v Rusku. Mimo jiné je také od ledna 2008 členem představenstva Generali PPF Holdingu.

Skupina Home Credit je jedním z předních poskytovatelů spotřebitelského financování v Evropě a v Asii. V letošním roce holding Home Credit, který pokrývá působení v ČR, na Slovensku, Rusku a Bělorusku) získala společnost HC Asia, takže její působení zahrnuje i Asii (Čína, Indie a Indonésie). Postup vychází ze strategického záměru akcionářů PPF zahrnout pod jeden holding všechny společnosti využívající značku Home Credit v různých geografických oblastech. Značka Home Credit je od roku 2005 navíc přítomna v Kazachstánu, kde společnost drží minoritní podíl v Home Credit Bank JSC.

Home Credit B.V. plně vlastní PPF Group, která je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Vlastní aktiva za zhruba 12,7 miliardy eur (318 miliard Kč), zahrnující různorodé aktivity od bankovnictví a pojišťovnictví přes nemovitosti, energetiku a těžbu nerostů až po ruský obchodní řetězec se spotřební elektronikou. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK