Firma Behr odložila stavbu nového závodu v Ostrově na neurčito

11.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrov (Karlovarsko) 11. září (ČTK) - Společnost Behr, producent součástek pro automobilový průmysl, odložila na neurčito výstavbu svého nového závodu v Ostrově, ačkoli v průmyslové zóně už začaly přípravné práce. Jednatel společnosti Behr Czech Ladislav Kröbl dnes ČTK oznámil, že důvodem k pozastavení stavby závodu na výrobu klimatizací je negativní vývoj na trzích v Evropě. Zda dojde na projekt v pozdější době, vedení společnosti neuvedlo.

Behr měl už k dispozici část pozemků pro závod od Ostrova, další potřebné parcely město získalo před několika dny od Pozemkového fondu. Starosta Pavel Čekan (ČSSD) dnes ČTK řekl, že dosud oficiální informaci o pozastavení stavby od Behru nedostal, není mu tedy jasné, jak se bude situace nadále vyvíjet. Po nedávném veřejném projednání akce měla firma Behr dostat během září stavební povolení, uvedl Čekan. "Stavební povolení je platné dva roky. Takže je možné v této době se stavbou začít," podotkl.

Na vybudování továrny, která měla zajistit práci postupně až pro 1800 lidí, měla mimořádný zájem především ostrovská radnice. Její zastupitelstvo dokonce kvůli tomu schválilo změnu územního plánu. Počítalo se, že první hala vyroste u Ostrova do konce letošního roku.

Průmyslová zóna vznikla u Ostrova v roce 2002 za 60 milionů korun. Od té doby se ji nedařilo zaplnit. To mohl vyřešit právě Behr. Čekan nechce spekulovat, co pozastavení projektu může pro město znamenat. "Počkám až na oficiální stanovisko," dodal.

Společnost Behr a firma Mahle, která s ní spolupracuje a vyrábí filtry pro spalovací motory, měly postavit v Ostrově svůj výrobní areál zhruba na 20.000 čtverečních metrech. Továrna měla dodávat klimatizace, chladiče a vzduchové filtry pro spalovací motory. Německá firma Behr ze Stuttgartu tyto součásti vyrábí od roku 1999. V roce 2000 vznikla v Mnichově Hradišti společnost Behr Czech, v červnu 2007 otevřela firma nový závod v průmyslové zóně Mošnov na Novojičínsku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK