O kurz čínštiny je mimořádný zájem

12.09.2012 | , Univerzita Tomáše Bati
STUDENT


S mimořádným zájmem se setkal kurz čínštiny, který od září otevírá Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně (UTB). Do kurzu, který je určen pro studenty a zaměstnance univerzity, se přihlásilo 102 zájemců.

Velký zájem o čínštinu mezi našimi posluchači a zaměstnanci nás příjemně překvapil,“ říká prorektor UTB pro mezinárodní vztahy doc. Aleš Gregar a pokračuje: „Otevíráme proto tři studijní skupiny pro celkem 61 účastníků. Zbylým zájemcům jsme nabídli možnost absolvovat kurz v letním semestru.“ Během jednosemestrálního kurzu, který povede absolventka oboru Učitelství čínštiny jako cizího jazyka na Shandong University v Číně a doktorandka UTB Yiying Guo, se jeho účastníci seznámí se základy čínské gramatiky a písma i se zajímavostmi čínské historie a kultury (například s gastronomií nebo bojovým uměním). Pokud bude mezi účastníky zájem, budou moci v letním semestru pokračovat v navazujícím kurzu.

Čínština je v současnosti nejrozšířenějším jazykem na světě a jedním ze šesti oficiálních jazyků OSN. Do budoucna její globální význam ještě poroste. I v rámci České republiky se neustále zvyšuje počet obchodních vztahů s Čínou a řada zaměstnavatelů upřednostňuje uchazeče o práci se znalostí čínštiny. „Oslovilo nás již několik firem s žádostí o otevření kurzu pro jejich zaměstnance, proto chceme v dalších měsících otevřít kurz i pro veřejnost,“ uzavírá doc. Gregar.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT