Kašlete na pokuty? Chyba!

14.09.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Již delší dobu se ve sdělovacích prostředcích objevují smutné příběhy lidí, kteří přišli o velkou část majetku díky zásahu exekutorů, přestože dlužili jen malou částku. Dostat se do svízelné situace lze poměrně snadno a může to potkat i vás.

Není to jen zdání způsobené tím, že televize a časopisy se pravidelně (s notnou dávkou dramatizace) zabývají osudy lidí, které potkala exekuce, exekucí na majetek dlužníků opravdu v posledních letech výrazně přibylo. Bagatelní částky dříve pro velké firmy nebylo výhodné vymáhat, nyní je jich ale tolik, že se naopak stalo nevýhodným tyto částky nechat plavat. Lidí ve špatné finanční situaci každý den přibývá stejně jako nezaplacených účtů a pokut.

Také patříte mezi ty, kteří si z pravidel nedělají velkou hlavu? Pak se mějte na pozoru! V některých situacích je třeba vykašlat se na hrdinství a raději se podřídit veřejným autoritám. Mezi takové situace patří například chvíle, kdy vám revizor v městské hromadné dopravě udělí pokutu za to, že jste neměli platnou jízdenku. Roztrhat složenku a frajersky pokračovat v jízdě totiž může přijít pěkně draho. Ani odložit placení účtů za telefon na pozdější dobu není nejlepší nápad, o neplacení pokut za špatné parkování ani nemluvě.

Co se pravděpodobně stane po tom, co zahodíte pokutový bloček od revizora? Kolotoč vymáhání dlužné částky se roztáčí a vystoupit z něj je nutné co nejrychleji, dokud je to možné.

Jak to chodívá

Pokud nezaplatíte pokutu v určeném termínu, ten, jemuž dlužíte, by vás měl upozornit upomínkou, což je jeho zákonná povinnost. Jestliže v tuto chvíli uhradíte dlužnou částku, můžete jít v klidu spát.

Problém přichází tehdy, postoupí-li původní věřitel váš dluh někomu jinému, nejčastěji se jedná o inkasní společnosti. Vybruslit z dluhu v tuto chvíli je o něco složitější, už nemá smysl dluh platit původnímu věřiteli, ale rychle se vzpamatovat a zaplatit dříve, než se taková společnost vrhne do soudního vymáhání své pohledávky. Ano, žaloba na vás může být podána, i pokud jste nezaplatili jízdenku v hodnotě 10 Kč a přirážku vzniklou z takového nezaplacení.

Komu není rady

Když se nenecháte vyděsit upomínkami vymahačů a hrozbou exekuce, pravděpodobně můžete očekávat doporučenou zásilku v podobě platebního rozkazu vydaného soudem. V tuto chvíli váš dluh už nabobtnal o úroky z prodlení. Dojde-li váš případ až ke konečnému rozsudku, soud vám přikáže zaplatit nejen dlužnou částku, ale také soudní poplatek a náklady řízení – váš případ do této chvíle už prošel rukama mnoha lidí a ti chtějí za svou práci zaplatit. Z jednoho tisíce korun se tak klidně můžete dostat i na devět.

Pokud jste až doteď byli ledově klidní, je na čase zpozornět. Jakmile rozsudek nabude právní moci, exekutor má dveře otevřené. A jeho služby rozhodně nejsou z nejlevnějších. Exekutorské úřady nemají mezi lidmi valnou pověst, kdo by byl také oblíbený za to, že bere lidem jejich majetek a ještě si za to nechává platit? Pomineme-li některé praktiky exekutorů, které skutečně nejsou v souladu se zákonem, nikdo se nemůže divit, že i oni chtějí za svou práci zaplatit, samotný výkon exekuce je už jen špičkou ledovce, pod kterou se skrývají hodiny a hodiny a práce úředníků, kteří připravují veškeré podklady. Výmluvy zde neplatí a na uhrazení dlužné částky je už také pozdě. Výsledkem může být i dluh, který dvacetinásobně převyšuje původní částku. Bohužel nelze spoléhat ani na svou nezletilost, exekuce se nevyhýbají ani malým dětem a rodiče se při první hrozbě exekucí nestačí divit, kolik pokut jejich dítko stihlo nasbírat a jak rychle dovedou dluhy růst.

Univerzální radou na závěr je: platit pokuty co nejrychleji, snažit se s inkasními společnostmi domluvit (například nechat si sestavit splátkový kalendář) a neignorovat je, i ve špatné finanční situaci projevit snahu dluhy zaplatit, přebírat poštu a rodiče o svém problému informovat co nejdříve.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT