Juncker: Kypr má vážné problémy, musí urychlit jednání s věřiteli

14.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 14. září (ČTK) - Problémy Kypru jsou natolik vážné, že vláda v Nikósii musí urychlit jednání o čerpání pomoci se zástupci takzvané trojky mezinárodních věřitelů, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF). Uvedl to dnes předseda takzvané Euroskupiny Jean-Claude Juncker. Kypr doplácí na provázanost své ekonomiky s Řeckem.

"Myslím, že Kypr a 'trojka' musejí ten proces urychlit, není čas nazbyt a já jsem pevně přesvědčen, že odpověď na problémy této země, a jsou to problémy velmi vážné, se najde v nadcházejících týdnech," řekl Juncker na tiskové konferenci v Nikósii.

Kypr už v červnu požádal EU a MMF, aby mu pomohly zachránit bankovní sektor. Velké kyperské banky se totiž výrazně angažují v Řecku, a dostaly tak přímý zásah. Řecko je už více než dva roky závislé na finanční pomoci, bez které by patrně muselo vyhlásit státní bankrot. Jednání Kypru se zástupci 'trojky' ale zatím k ničemu nevedla.

Zatím není jasné, o kolik peněz bude Kypr žádat. Pokud by se vzal v úvahu požadavek na kapitálovou přiměřenost podle mezinárodních pravidel, pak se kyperským bankám kvůli odpisům řeckého dluhu nedostává více než 2,4 miliardy eur (asi 58,6 miliardy Kč). To je více než deset procent hrubého domácího produktu Kypru, který se pohybuje kolem 17 miliard eur (asi 415,4 miliardy Kč).

Podle agentury Reuters se objevují informace, že by Kypr mohl žádat až o deset miliard eur (asi 244 miliard Kč). Juncker, který v Nikósii jednal mimo jiné s prezidentem ECB Mariem Draghim nebo s ředitelkou MMF Christine Lagardeovou, se sešel i s kyperským prezidentem Demetrisem Christofiasem. Schůzka podle něj vyjasnila záměry, které teď Kypr má.

Podle dokumentů, které unikly do médií, "trojka" požaduje snížení platů v přebujelém veřejném sektoru, prosazení penzijní reformy a privatizaci. To se ale veřejnosti nebude snadno vysvětlovat, protože za pět měsíců jsou na Kypru volby. Kyperští činitelé uvedli, že načasování nové návštěvy zahraničních věřitelů by mohlo být jasné příští týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK