Agentura Egan-Jones kvůli krokům Fedu snížila rating USA

14.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. září (ČTK) - Ratingová agentura Egan-Jones snížila hlavní rating Spojených států na známku AA minus z dosavadní známky AA. Zdůvodnila to novými kroky na podporu ekonomiky, které ve čtvrtek ohlásila americká centrální banka (Fed). Ta zahájila třetí vlnu takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky (QE3).

"QE3, k němuž přistoupil Fed, podpoří akciový trh a ceny komodit, podle našeho názoru ale poškodí ekonomiku a v důsledku toho rovněž úvěrovou kvalitu," uvedla agentura. Fed uvedl, že v rámci QE3 bude nakupovat cenné papíry tempem 40 miliard dolarů měsíčně (asi 746 miliard Kč).

"Vyšší ceny komodit budou snižovat ziskovost firem a zvýší náklady pro spotřebitele. Tím sníží i kupní sílu spotřebitelů," píše se dále ve zprávě ratingové agentury.

Egan-Jones patří mezi k méně významným ratingovým agenturám. Finanční trhy se zpravidla řídí názorem tří hlavních agentur, což je Fitch Ratings, Standard & Poor's a Moody's Investors Service.

Moody's hodnotí úvěrovou spolehlivost Spojených států pořád ještě na nejvyšším možném stupni Aaa, stejně jako agentura Fitch, která má podle své stupnice rating na stupni AAA. Standard & Poor's loni v létě Spojeným státům rating snížila o jeden stupeň na známku AA plus. Výhled ratingu ale všechny tři agentury mají negativní.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK