Obchodní řetězce do rána stáhly všechen tvrdý alkohol z regálů

15.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


15. září (ČTK) - Velké obchodní řetězce do rána stáhly všechen tvrdý alkohol z regálů a zablokovaly prodej alkoholu v pokladních systémech. Vyplývá to z dnešního vyjádření řetězců pro ČTK. Některé řetězce na stažení alkoholu nasadily noční směnu. Většina obchodníků, podle jejich vyjádření, zažila ještě večer kontrolu policie, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a hygieniků.

"Jsme rádi, že se nám podařilo nařízení vlády splnit v tak rychlém čase, ačkoliv přijetí všech kroků bylo velmi náročné obzvlášť pro naše zaměstnance. Jejich pomoci si velmi vážíme a děkujeme jim za jejich maximální nasazení," řekl ČTK manažer řetězce Tesco Jan W. Dvořák.

Bez komplikací stáhl lihoviny ze svých supermarketů i řetězec Billa. "Požadavek ministerstva zdravotnictví jsme naplnili a tvrdý alkohol v prodeji nemáme. Celý proces proběhl bez problémů, prodej jsme nejprve centrálně zablokovali na pokladnách a následně produkty odstranili do zázemí prodejen," uvedla mluvčí společnosti Gabriela Bechynská.

"Všechny lihoviny jsou staženy z prodeje, navíc jsme zablokovali pokladní systém na skupiny zboží, kterých se to týká," doplnil mluvčí obchodního řetězce Kaufland Michael Šperl. Dodatečná směna podle pracovala celou noc, v některých prodejnách i za provozu.

Podle bleskového průzkumu společnosti Mag Consulting pro ČTK přijdou české restaurace za každý den prohibice až o 200 milionů korun. "Celkové tržby za lihoviny se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem, proto jsou ztráty menší," řekl ČTK analytik Mag Consulting Jaromír Beránek. Podle něj tak výrobci piva a vína budou ze zákazu profitovat nejvíc.

Výrobci alkoholu, potravináři a obchodníci už v pátek bezprostředně po vyhlášení zákazu nařízení kritizovali. Podle nich zákaz posílí černý trh s alkoholem. "Vina za stávající situaci je tak jednoznačně kladena na legální výrobce, ačkoliv je více než zřejmé, že v tomto případě selhaly kontrolní orgány ministerstva financí a ministerstva zdravotnictví, které svým nekonáním umožnily dovoz metanolu a jeho nelegální zpracování na území ČR," řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Ministerstvo zdravotnictví v pátek zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. Porušení zákazu je správní delikt. Podnikatel za něj může dostat pokutu až tři miliony korun, jeho provozovna může být dočasně uzavřena. Pokud by pití prodával, mohl by být podezřelý z trestného činu obecného ohrožení, kde tresty přesahují deset let vězení a hrozí i trest výjimečný. Možné je i obvinění z trestného činu ohrožení zdraví závadnými potravinami z nedbalosti.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK