MF připravuje na červenec příštího roku nový zákon o značení lihu

17.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. září (ČTK) - Ministerstvo financí souvislosti se sérií otrav nebezpečným alkoholem připravuje nový zákon o povinném značení lihu. Mimo jiné zavádí povinnost na kontrolních páskách (kolcích) uvádět údaje o přesném obsahu lihu ve spotřebitelském balení i povinnost vracet sejmuté neporušené kontrolní pásky finančním a celním úřadům. ČTK to dnes sdělil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob s tím, že již dnes podle zákona je na kolcích uveden původ lihu, ze kterého byla příslušná lihovina vyrobena.

 

Nový zákon, který by měl platit od července příštího roku, má podle Jakoba za cíl omezit daňové úniky, nelegální výrobu lihu i posílit ochranu spotřebitelů.

Také Věci veřejné dnes uvedly, že chystají pozměňovací návrh k trestnímu zákoníku, který by zavedl nový trestný čin přípravy krácení daně. Chybou podle VV také je, že výrobce alkoholu platí za kolky jen několik desítek haléřů na rozdíl od výrobců cigaret, kde se částka pohybuje v desítkách korun. "Spotřební daň, která je vybírána u kolků z cigaret, není vybírána společně s kolky za alkohol," uvedl John. Důsledkem podle něj je, že výrobci lihovin se ke kolkům nechovají jako k cenině, hlásí časté ztráty, a černý trh je nyní pravými kolky přesycen.

Ministerstvo rovněž odmítlo kritické hlasy vůči celní správě. Například ředitel pro strategii společnosti Partners a člen NERV Pavel Kohout dnes v tisku kritizoval celníky, že prý nedokázali ochránit před nekvalitním nelegálním alkoholem a tolerují černý trh s alkoholem. Rovněž vydavatel zpravodajského bulletinu Fleet Sheet Eric Best uvedl, že pokud existuje něco, na čem se ministerstvo zdravotnictví, policie a potravinářská inspekce shodnou, pak je to fakt, že zabránit prudkému šíření metanolových otrav měly ministerstvo financí a celní správa.

Předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera dnes s odvoláním na vyhodnocení kontrolní akce na Ostravsku uvedl, že celní správa je při kontrolách prodejců alkoholu nedůsledná.

"Domníváme se, že desítky tisíc kontrol přepravy či prodeje vybraných výrobků ročně a jejich výsledky vypovídají o vysokém nasazení Celní správy," reagoval Jakob. Mimo kontroly přepravy a prodeje pomocí mobilního dohledu celní úřady provádějí podle něj kontroly i v daňových skladech, například lihovarech či likérkách nebo pěstitelských pálenicích.

Podle mluvčí Celního ředitelství Ostrava Pavly Zdobnické ovšem celníci nemají žádné speciální kontroly, které by byly přímo zaměřeny na převoz alkoholu přes česko-polské hranice. Dnes se přitom objevily informace, že závadný alkohol může pocházet z Polska. Podle Zdobnické celníci po vyhlášení částečné prohibice zatím nezaznamenali, že by někdo z Polska do Česka vezl větší množství alkoholu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK