Liberecký soud vyhlásil konkurz na majetek CK Asteri Tour

18.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 18. září (ČTK) - Krajský soud v Liberci vyhlásil konkurz na majetek cestovní kanceláře Asteri Tour. Liberecká CK zkrachovala letos v dubnu, své pohledávky přihlásilo v insolvenčním řízení 11 věřitelů, kterým firma dluží bezmála 1,74 milionu korun. ČTK to dnes zjistila v insolvenčním rejstříku.

Asteri Tour byla v obchodním rejstříku zaregistrována loni v červnu. Od podzimu začala nabízet zájezdy do Řecka, na které se specializuje. Podle Nikolaose Pappase, který 11. května podal insolvenční návrh, měla ale firma problémy s obsazením zájezdů a úhradou závazků vůči letecké společnosti i ubytovatelům v Řecku. CK za březen a duben údajně nevyplatila mzdu jemu ani jeho kolegyni, navíc mu dluží i splátky půjčky, kterou loni firmě poskytl na rozjezd podnikání v cestovním ruchu.

Majitelka Asteri Tour finanční problémy přiznala. Už v dubnu uzavřela libereckou kancelář a na internetových stránkách vyvěsila sdělení, že prodaných zájezdů bylo málo a že nebyly obsazeny do té míry, aby se mohly uskutečnit. Sama ale insolvenční návrh nepodala, jen klienty odkázala na Evropskou pojišťovnu.

Asteri Tour není jedinou libereckou kanceláří, která letos nechala klienty "na holičkách". Krajský soud dnes zahájil také insolvenční řízení s Marcelou Pavelkovou, které patřila zkrachovalá BG Travel. Když v červenci zkrachovala, v Bulharsku měla na 300 klientů, o jejichž návrat se musela postarat Generali Pojišťovna. Právě ta teď podala návrh na zahájení insolvenčního řízení.

Pojišťovna se domáhá v insolvenčním řízení téměř 422.000 korun, které zaplatila za dopravu klientů z Bulharska. CK byla totiž pojištěna jen do výše 120.000 korun. Pojišťovna proto také odmítla vyplatit odškodné klientům, kteří nevycestovali. Pavelkovou, která měla koncesi na cestovní kancelář od poloviny března, vyšetřuje policie, trestní oznámení na ni podalo v srpnu ministerstvo pro místní rozvoj.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK