Publicista Stanislav Motl představí nové souvislosti lidické tragédie

19.09.2012 | , Univerzita Hradec Králové
STUDENT


Především novým souvislostem lidické tragédie se bude věnovat vystoupení známého českého publicisty Stanislava Motla na tzv. Letní škole historiků. Tento cyklus osvětových přednášek a besed pořádá již druhé desetiletí Sdružení historiků České republiky (Historický klub 1872) a Filozofická fakulta Univerzity Hradec Králové. Tentokrát se všichni zájemci z řad veřejnosti o pohled odborníků na aktuální historická témata budou moci poučit při dvoudenním programu konaném 21. a 22. září 2012.

Zaměření prvního dne Letní školy historiků reaguje na dějinná výročí, aktuality v historické obci a společenskou potřebu odborné debaty o vybraných tématech. Známý novinář a spisovatel Stanislav Motl, mj. autor mnoha reportáží a knih např. o vztahu Lídy Baarové a Josepha Goebbelse či osudech zlatého pokladu republiky, nabídne zasvěcený pohled na široké souvislosti vyhlazení Lidic, a to včetně příběhu lidického vraha a některých konkrétních osudů účastníků tragédie i po válce. Součástí přednášky bude projekce filmu Ozvěny lidické noci obsahujícího rozhovory s autentickými svědky. Druhým bodem programu se chtějí pořadatelé přihlásit k tzv. Pernštejnskému roku, tedy sérii akcí, jimiž si odborníci i veřejnost připomínají tento slavný šlechtický rod, který zanechal nesmazatelné stopy i ve tváři východních Čech. K tématu zaznějí příspěvky o Pernštejnech ve výtvarném umění pozdní gotiky a renezance a také o stavitelství a architektuře Pernštejnů ve východních Čechách. Konečně třetím bodem programu bude vystoupení odborníka na církevní dějiny k problematice návrhu zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Druhý de Letní školy historiků se zaměří na tradice i novinky českého muzejnictví. Dr. Helena Secká ze sbírkového oddělení Náprstkova muzea pojedná o Vojtu Náprstkovi a myšlence průmyslového muzea a doc. Radomír Tichý z Univerzity Hradec Králové představí koncepci právě otevíraného areálu muzea pravěku v přírodě ve Všestarech a její evropské souvislosti a inspirační zdroje.

Letní škola historiků 2012 se koná 21. a 22. září 2012 v zasedací místnosti rektorátu Univerzity Hradec Králové, Rokitanského 62, Hradec Králové, a je přístupná všem zájemcům z řad veřejnosti. První den začíná program v 10 hodin, druhý den v 9.30.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT