Na skládkách končí 60 % zářivek - uvolňují nebezpečnou rtuť

21.09.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Klasickým žárovkám letos v září odzvonilo. Domácnosti i firmy se musí chtě nechtě sžít s úsporným osvětlením. Výběrem a aplikací úsporných žárovek ale nic nekončí. Víte, jak se zachovat, když vám „úsporky“ doslouží?

Čtěte také: Mýty a fakta o úsporných žárovkách.

Úsporné osvětlení (lineární nebo kompaktní zářivka) obsahuje asi 2 až 5 mg rtuti a nelze ho proto vyhodit do běžného koše. To upravuje i zákon o odpadech, jenž nařizuje, že použité zářivky patří do sběrných nádob nebo na sběrný dvůr. Za porušení legislativy a vyhození vysloužilé zářivky na jiné než určené místo může obec udělit pokutu ve výši až 20 000 korun.

Loni firmy a domácnosti odevzdaly k recyklaci zhruba 5 milionů kusů úsporných zářivek. Nejvíce jich bylo vytříděno v Praze a Moravskoslezském kraji. „V přepočtu na obyvatele jsou ale bezkonkurenčně nejlepší Praha, Královéhradecký a Jihočeský kraj, kde bylo k recyklaci odevzdáno 0,75 zářivky na obyvatele. Do zpětného odběru se zapojuje zhruba pouze 40 % domácností, i když dostupnost sběrné sítě se z roka na rok zlepšuje. K dispozici je více než 3 000 sběrných míst po celé ČR,“ sdělil Radoslav Chmela ze společnosti Ekolamp.

Nebezpečná rtuť

Stále asi 60 % úsporného osvětlení končí na skládkách, kde se z nich může uvolňovat toxická rtuť. Právě ta je trnem v oku odpůrcům úsporných zářivek. Úřady v čele s Evropskou unií úsporky obhajují s tím, že obsahují velmi malé množství rtuti a jejich používání má ve skutečnosti celkové emise rtuti snížit, protože mají až o 80 nižší spotřebu elektřiny než klasické osvětlení. To je zpravidla napájeno elektřinou vyrobenou v uhelných elektrárnách – a při spalování uhlí se do ovzduší uvolňuje mj. rtuť.

Právě kvůli obsahu rtuti by mohly být úsporné zářivky časem z trhu staženy. Shodli se na tom v roce 2009 ministři životního prostředí zemí OSN s tím, že úsporné zářivky jsou „přechodným řešením“. Problematická je také samotná výroba úsporných zářivek. Většina z nich se vyrábí v Číně, kde v továrnách panují nepřijatelné podmínky především z hlediska zdravotní ochrany zaměstnanců (objevují se informace o tom, že dělníkům se do těla dostává nebezpečné množství rtuti).

Jestliže se vám zářivka doma rozbije, zacházejte s ní opatrně. „Při rozbití se může uvolnit malé množství rtuti, proto je vhodné postupovat dle pokynů výrobce, zejména místnost dostatečně vyvětrat a střepy uklidit,“ doporučil Michal Staša ze Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn).

TIP: Jestliže kvůli rtuti cítíte k úsporným zářivkám nedůvěru, alternativou je LED osvětlení, které je sice o něco dražší, ale uspoří ještě více energie a zároveň má delší životnost.

Recyklace má smysl - využije se 95 procent materiálu

O recyklaci a využívání vytříděného materiálu obecně koluje řada mýtů. Nezřídka se setkáváme i s názorem, že třídění pozbývá smyslu, protože „se stejně všechno opět smíchá“. To samozřejmě není pravda. Podívejme se, co se děje s úsporným osvětlením, pokud ho nevyhodíte do popelnice, ale odevzdáte na správné místo (jejich seznam najdete zde http://www.ekolamp.cz/o-nas/sberna-sit/).

Odevzdané světelné zdroje jsou na sběrných místech shromažďovány v moderních kontejnerech, které jsou po naplnění odváženy na tzv. konsolidační místa a odtud nakonec putují k recyklaci u odborných zpracovatelů, kde se jednotlivé části úsporek rozdělí tak, aby bylo možné jejich následné zpracování a opětovné využití,“ popsal Chmela.

Protože úsporné světelné zdrojem obsahují rtuť, vyžaduje jejich zpracování speciální technologie. „Ty mají naši zpracovatelé k dispozici. V roce 2011 dosáhly recyklační společnosti u světelných zdrojů 95procentní míru materiálového využití. Jen pro představu – zákonná kvóta je 80 procent,“ doplnil Chmela.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU