Podzim je tu. Čas na cestu do světa!

20.09.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Myslím to vážně? Vždyť léto sotva končí, semestr začíná a středoškolákům už doba letních prázdnin začíná připadat pouze jako krásný sen… Naprosto. Podzim není jen dobou přednášek a seminářů, hledání nových brigád, večírků a starostí s bydlením. Zatímco u nás se ochlazuje a začíná pršet, v Indii pomalu končí monzun a teploty klesají na mez snesitelnou i pro Evropana. Pokud jste někdy snili o cestě za hranice západního světa, vězte, že je na čase začít se chystat.

Proč zrovna teď

S pokusy sbalit si vše potřebné do co nejlehčího batohu zatím nemusíte spěchat, pokud se ale nechystáte na dobrodružné putování po pevnině (to už byste pomalu měli být na cestě), období od září do konce října je ideální pro nákup relativně levných letenek na pozdně podzimní a zimní lety. Uděláte-li si čas „jenom“ na měsíc, najdete na internetu zvýhodněné letenky i dva měsíce před odletem, v případě, že vás láká delší výprava, vyplatí se sledovat ceny letenek čtyři měsíce až půl roku předem. Obecnému pravidlu, že čím dříve koupíte letenku, tím méně za ni zaplatíte, se vymykají speciální akce leteckých společností nabízející slevy doslova na poslední chvíli.

Kdy odletět?

Na Jižní polokouli začíná léto 21. prosince, období mezi koncem října a polovinou dubna je nejlepší pro cestování po většině Asie s výjimkou indických Himalájí, kde ještě budete pořádně mrznout. Z vlastních zkušeností však potvrzuji, že v horách se dá přežít i v únoru (PET láhev naplněná horkou vodou se stane vaším nejlepším nočním společníkem, pokud ovšem máte to štěstí, že se k horké vodě dostanete) a začátkem dubna je možné dojít až k základně třetí nejvyšší hory světa Kanchenjungy. Naproti tomu v Nepálu panují v říjnu a listopadu podmínky takřka ideální. Stačí si tedy vybrat vysněnou zemi a předem zapátrat, abyste se vyhnuli příletu do horkého a vlhkého, popřípadě zamrzlého pekla.

Na to neseženu peníze

Jste si úplně jistí? Pokud jste ochotni vzdát se luxusu (se kterým většina cestovatelů opravdu nepočítá), dají se náklady udržet v rozumných mezích. Zrovna Indie a Nepál patří k těm levnějším zemím: jakožto sólový cestovatel jsem měla 500 rupií (tj. asi 170 korun) na den, což se, pokud se vyhnete placení nájmu v Česku během vaší nepřítomnosti, vyplatí. Zejména při delší cestě. Důležité je nenechat se místními vodit za nos, zjistit si skutečné ceny základních věcí (na existenci cenovky zapomeňte) a smlouvat, kde se dá. Alespoň rámcový přehled levných a drahých zemí pro batůžkáře najdete na World Budget Travel Table 2012.

Kde na to vzít čas

Vysokoškolské studium má spoustu výhod. Za jednu z největších považuji existenci zkouškového období. Kdy jindy máte možnost uzavřít semestr v předtermínu (nebo alespoň na začátku zkouškového) a získat dvouměsíční zimní a téměř čtyřměsíční letní prázdniny?

Když jejich část věnujete brigádě a máte dostatečně silnou motivaci učit se průběžně, čas i prostředky na výpravu do světa se získat dají. Samozřejmě nemálo záleží na předmětu studia; studenti humanitních oborů mají situaci podstatně jednodušší než medici.

Co si přivezete domů

Budou-li při vás štěstí a zdravý rozum stát, úporný parazit se vaším suvenýrem z cest nestane. Zcela jistě ale přijedete domů s batohem plným dárků a hlavně se zážitky a zkušenostmi, na které jen tak nezapomenete. Během cesty se totiž zpravidla nenásilnou formou naučíte mnohem více, než vám může dát sebelepší přednáška ve škole. Nová přátelství, větší rozhled, dechberoucí vzpomínky a vědomí, že se o sebe dokážete postarat, za tu trochu námahy se zařizováním předcestovních formalit v každém případě stojí.

Autor článku

Tereza Dědinová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT