Co týden dal? Na povinném ručení pojišťovny prodělaly

21.09.2012 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Snižování cen povinného ručení a nárůst závažných dopravních nehod se zraněním a úmrtím. To jsou hlavní důvody, které přispěly k negativní bilanci v povinném ručení. Kam se vydají ceny povinného ručení se dočtete v našem týdenním souhrnu událostí.

Posledních 7 dní ve světě

Japonská centrální banka uvolnila měnovou politiku rozšířením programu pro nákup dluhopisů. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku, která se potýká se zpomalující globální poptávkou a napjatými vztahy s Čínou.
Více informací

Aktivita v americkém průmyslu zůstala v září na slabé úrovni a třetí čtvrtletí bylo pro zpracovatelský sektor kvůli propadu vývozu nejhorší za tři roky. Plyne to z předběžných údajů o vývoji průmyslové aktivity v USA, které vydala agentura Markit.
Více informací

Pokles ekonomické aktivity v eurozóně v září dosáhl nejprudšího tempa od června 2009 navzdory plánům Evropské centrální banky (ECB) na nákup státních dluhopisů. Vyplývá to z průzkumu mezi nákupními manažery, jehož výsledky dnes zveřejnila společnost Markit. Údaje ukazují na prohlubující se pokles hrubého domácího produktu eurozóny.
Více informací

Zákonodárci z německé vládní koalice navrhují, aby Evropská centrální banka (ECB) v rámci nové úpravy dohlížela v Evropské unii pouze na největší banky, které lze považovat za důležité z hlediska fungování celoevropského bankovního systému. Informuje o tom agentura Reuters, která má kopii návrhu. Část členů koalice zároveň odmítá společné garance za vklady.
Více informací

Slovenská centrální banka snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na dvě procenta z dosavadních 3,1 procenta. Důvodem je kromě jiného očekávaná nižší poptávka po slovenské produkci ze zahraničí a očekávaný dopad vládních opatření na ozdravení veřejných financí. Zhoršení výhledu už v pondělí oznámilo také ministerstvo financí, které pro rok 2013 předpokládá zpomalení tempa růstu hrubého domácího produktu (HDP) na 2,1 procenta.
Více informací

Třetí vlna takzvaného kvantitativního uvolňování, která se označuje jako QE3 a s jejíž pomocí chce americká centrální banka (Fed) podpořit ekonomiku a trh práce, bude zřejmě v mnohem větším rozsahu, než se trh domnívá. Tvrdí to analytici finančního ústavu Bank of America/Merrill Lynch. Podle nich Fed na tuto fázi vynaloží více než dva biliony dolarů (přes 37 bilionů Kč).
Více informací

Americká společnost Apple obdržela během prvních 24 hodin více než dva miliony objednávek na svůj nejnovější mobilní telefon iPhone 5. Nová verze telefonu iPhone tak v rychlosti prodeje předstihla všechny své předchůdce.
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Posledních 7 dní doma

Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Václava Klause a stvrdila zákon, který zavádí označování budov energetickými štítky. Zájemce o koupi nebo pronájem mají informovat o spotřebě energií a vést k jejich úsporám. Nová povinnost vyplývá ze směrnice EU. Zákon podpořilo 105 poslanců, zapotřebí jich bylo alespoň 101.
Více informací

Prohibiční opatření vlády jsou bezprecedentní a způsobují nevratné škody nejen na reputaci českých výrobců lihovin. Novinářům to oznámila Unie výrobců a dovozců lihovin. Dosavadní opatření vlády, která zakázala prodej a vývoz lihovin s vyšším než 20procentním obsahem alkoholu, prý primárně postihuje pouze legální a renomované výrobce, neřeší současnou situaci a paradoxně vytváří sekundární rizika se všemi jejich důsledky.
Více informací

Praha vypíše novou emisi dluhopisů za 200 milionů eur (zhruba 4,9 miliardy korun). Chce tím zaplatit dluh, který si vzala v roce 2003 na financování velkých investičních akcí, mimo jiné na stavbu jihozápadní části městského okruhu a tramvajové tratě Hlubočepy - Barrandov. Rozhodlo zastupitelstvo. Splatnost dluhopisů bude deset let.
Více informací

Průměrná úroková sazba hypoték v srpnu klesla na 3,55 procenta z červencových 3,59 procenta, vyplývá z nejnovějších údajů Fincentrum Hypoindexu. V srpnu se tak sazby hypoték v tuzemsku dostaly na historicky nejnižší úroveň. Dosud nejnižší za dobu existence ukazatele Hypoindex byly sazby loni v prosinci, a to 3,56 procenta. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.
Více informací

Ačkoliv cestovní kanceláře a agentury prodaly v letní sezoně zhruba o desetinu méně zájezdů než loni, pojišťovny zaznamenaly v cestovním pojištění nárůst škod. Nejvíce případů se týkalo tradičně žaludečních a střevních potíží, rostl ale i počet úrazů z adrenalinových sportů. Léto 2012 přineslo i dva nové trendy, enormně stoupl počet škod turistů z krádeží a z bezdůvodných napadení místními obyvateli, vyplývá z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami.
Více informací

Růst výroby osobních aut v srpnu dál zpomaloval. Zatímco do konce července vykázal tuzemský autoprůmysl růst o téměř čtyři procenta, za osm měsíců se produkce automobilek zvýšila o 2,2 procenta na 804.152 aut. Vyplývá to z údajů Sdružení automobilového průmyslu.
Více informací

Náklady na odškodnění dopravních nehod z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla, které vznikly pojišťovnám v roce 2011, převýšily loňské vybrané pojistné z povinného ručení o jedno procento. Průměrná sazba pojistného na vozidlo se snížila za šest let o 26 procent. ČTK o tom informovala Česká kancelář pojistitelů (ČKP).
Více informací

...více informací naleznete v sekci Aktuality.


Autor článku

Roman Müller  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU