Předejděte rizikům při práci s počítačem

26.09.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Mezi „povinnou“ a nezbytnou výbavu studenta vysoké nebo vyšší odborné školy patří neodmyslitelně notebook. Mnozí z vás jej využijí nejen při psaní poznámek na přednáškách, ale i na seminářích. Počítač představuje nerozlučného pomocníka při vypracovávání semestrálních projektů a finálních závěrečných diplomových prací. Doma, na koleji nebo privátě také jako nástroj pro udržování kontaktů na sociálních sítích. Víte ale, jaká zdravotní rizika každodenní užívání notebooku nebo stolních počítačů přináší?

Studentskými léty to nekončí

I po zavření pomyslné brány studentských let se většina z vás setká s náplní práce, která vyžaduje práci na počítači. S ní jsou ale také bohužel spojena určitá zdravotní rizika, kterým se však dá předcházet, případně při jejich propuknutí zmírnit či odstranit. Čím více budete o možných zdravotních komplikacích informovaní, tím rychleji dáte věci do pohybu a pozvednete úroveň svého zdravotního stavu.

Symptomy – jsou vám známé?

Nemáte doposud žádné zkušenosti a rádi byste věděli, jak na tom jste? Stačí si odpovědět na následující otázku:

„Trpíte bolestí šíje, zad, zápěstí, předloktí nebo ramenou?“

Pokud jste se již setkali s minimálně jednou bolestí výše uvedené částí těla, měli byste zpozornět. Jedná se totiž o varovný signál vašeho těla, že byste měli něco změnit. Ať už se jedná o to, jak sedíte nebo jaké vybavení k počítači nebo notebooku máte, je důležité mít na paměti, že vše spolu souvisí. Je tedy nutné provést komplexní změny, ty částečné by mohly mít jen dočasný či částečný efekt.

Syndrom karpálního tunelu – co je zač?

S projevy z výše uvedeného názvosloví se můžete setkat na vlastní kůži, pokud používáte například nevhodně umístěnou klávesnici. Právě díky ní pak můžete pociťovat projevující se bolest - slabost či necitlivost v ruce, brnění v palci, ukazováku, prostředníku a vnitřní straně prsteníku.

Na místě je tedy prevence, která je v boji proti Syndromu karpálního tunelu nezbytná. Jedná se o:

  • Dodržování pravidelných přestávek v práci, zhruba po 15-20 minutách
  • Zachování vhodné polohy těla při sezení
  • Užití speciálního kancelářského vybavení

Víte, jak sedíte?

Jak to většinou bývá – pokuď vás nic nebolí, danou věcí se nezabýváte. První z kroků, jak předejít zdravotním problémům, je navyknout si správnému sezení. Jak to má vypadat?

Dolní končetiny by měly být široce rozkročené
Stehna mohou pod mírným úhlem směřovat dolů
Nohy se musí dotýkat země
Pohled by měl směřovat přímo na monitor
Investujte do svého zdraví

Vytvoření nových návyků je polovina úspěchu, ta druhá je v pořízení vybavení, které péči o váš pohybový aparát prohloubí. V kanceláři, pokoji, studovně, pracovně by rozhodně neměla chybět:

  1. Kvalitní židle – design je jedna stránka věci, praktičnost druhá. Investujte do kvalitní židle s opěrkou pro bederní páteř a krk.
  2. Ergonomická myš – díky ergonomickému tvaru se vaše ruka během práce na PC nachází v přirozené poloze (cena zhruba od 1000 Kč při nákupu přes eshop).
  3. Ergonomická klávesnice – stejně tak jako ergonomická myš (modely od Microsoftu se pohybují okolo 1000 Kč a výš) tak i tato klávesnice vám umožní předcházet bolestem zápěstí a vzniku příznaku Syndromu karpálního tunelu.
  4. Balónek na zápěstí – ideální powerball nebo gumové kolečko na stlačování, díky němuž můžete vaše zápěstí procvičovat v průběhu pracovního dne.

Čemu se vyhnout

Pamatujte si, že zdraví máte jenom jedno a proto je velmi důležité, abyste o své tělo pečovali a nezanedbávali jej. Aby vaše zápěstí a záda netrpěla, rozhodně nedělejte při sezení následující:

  • Máte nohu přes nohu nebo skrčenou pod sebou
  • Hrbíte se
  • Díváte se do monitoru příliš zblízka a nepřímo

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT