Kreativní soutěž studentů - DAF

04.10.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Mezinárodní výtvarná soutěž pro tvořivé studenty, kteří přemýšlí o etice, morálce, nejsou lhostejní osudům týraných kožešinových zvířat a zároveň by rádi dali netradičním způsobem svůj názor najevo.

DAF – Design Against Fur

Jedná se o výtvarnou studentskou soutěž, která v sobě nese hlubší smysl. Její poslání se od počátku vzniku soutěže DAF nese v duchu boje za práva kožešinových zvířat (norci, lišky). Designem proti kožešinám se snaží mladí výtvarníci vyjádřit nesouhlas s krutým zacházením a nedodržováním práv zvířat, která jsou držena na kožešinových farmách. Studenti navrhují originální plakáty či flashové animace vyslovující se proti kožešinové módě. Následně některá ze světových organizací na ochranu zvířat má možnost využít návrhu pro svou protikožešinovou kampaň. Soutěž se zaměřuje na studenty vysokých i středních včetně vyšších uměleckých škol. Zapojit se mohou jednotlivci i celé ročníky! Pedagogové využívají DAF jako zadání seminární prací či úkolů. Účast není omezena jen na studenty designu, reklamy, marketingu nebo dalších uměleckých oborů!

Registrace i účast v soutěži jsou zdarma

Každý rok se mění téma, které se má kreativně zpracovat.
Pro přehled, v roce 2011 se konal výběr prací na téma jak vysvětlit, odkud kožešina pochází, jak byla vyrobena a následně jak přesvědčit lidi k většímu soucitu. „Cílovou skupinu představují potenciální kupující a majitelé kožešinových výrobků - lidé mladí, chytří, se zájmem o oblékání, dobře informovaní o módě a návrhářích a také ti, kteří chtějí vypadat dobře. Možná jsou již teď na pochybách, zda je nošení kožešin etické či nikoli. Možná jim je však utrpení zvířat lhostejné. Vaším úkolem je přesvědčit kohokoli, aby pravé kožešiny nekupoval,“ uvádí web dafcr.cz v rámci popisu cílové skupiny.

Ještě si zde uvedeme tipy, které každému mohou významně pomoci a jsou uvedeny, včetně dalších podstatných informací (oficiální pravidla, postupy, registrace, výsledky, ceny atd.), na http://dafcr.cz/soutez/obecne-informace.php. Porotci soutěže radí následující body:

  1. „Nejdůležitější je dobrý nápad.
  2. O problematice si vyhledejte dostatek informací.
  3. Téma není ničím novým, takže čím originálnější bude Váš přístup, tím pravděpodobněji přitáhne pozornost. Najděte klíčovou pravdu či vhled.
  4. Vyjádřete svůj nápad tím nejlepším způsobem.
  5. Promyslete různé způsoby toho, jak lze Váš nápad vyjádřit, a pak vyberte ten, který je dle Vašeho cítění nejsilnější. Pohlédnout na téma ze zcela nového úhlu může mnohdy přispět ke zcela originálnímu přístupu.
  6. Zamyslete se nad tím, kde bude Váš návrh využíván (např. jako plakát, v tisku, na webových stránkách). Kontext je velmi důležitý a může nabídnout originální způsoby vyjádření Vašeho nápadu.
  7. Před tvorbou plakátu si projděte práce studentů z minulých ročníků (najdete je v sekci Galerie) a snažte se zamezit tomu, aby se Váš nápad podobal některému již dříve použitému.“

Proč výtvarná soutěž vznikla?

Protože se málokomu líbí, že chov a zabíjení kožešinových zvířat na farmách probíhá opravdu krutě a to kvůli zbytečnosti. Protože každou vteřinu umírá minimálně jedno zvíře kvůli svému kožichu.
Protože zatím neexistuje smysluplná legislativa, která by nařizovala „humánní porážku“.
Protože Čína vyprodukuje většinu světové výroby kožešin a neexistují tam zákony na ochranu zvířat.
Protože kožešina není ani ekologicky příznivá ani ji nelze považovat za bioprodukt.
Protože kvůli jednomu kožichu neumírají jen lišky a norci, ale také pumy, rysové, oceloti, psi, tchoři, činčily, veverky nebo kočky.

Kdy se můžete přidat?

Aktuálně se organizace Fur Free Aliance (Aliance za módu bez kožešin) rozhodla neotvírat ročník 2012 a tímto se odmlčí po devíti letech. Zájemci se však nemusí obávat a mohou již nyní vymýšlet, jak by tuto soutěž obohatili o svůj osobitý výtvarný styl! Pro inspiraci slouží výsledky minulých soutěží na stránkách DAF, pro představu výsledků minulého ročníku 2011 je možné navštívit http://dafcr.cz/soutez/vysledky.php.

Téměř aktuálně

DAF zároveň představuje sesterskou soutěž s názvem Designem proti pokusům na zvířatech, jež je určena studentům starším 16 let a zadání úkolu spočívá v návrhu na tričko upozorňující na fakt, jak jsou pokusy na zvířatech zbytečné a týkají se i konkrétních oblastí, jako testování kosmetiky, pokusy ve výuce, alternativní metody. Pro představu může například inspirovat k nákupu netestované kosmetiky. Více na www.netestovanonazviratech.cz.

Kdo by se chtěl přihlásit, tak musí vyčkat na vyhlášení soutěže pro rok 2013!

Organizace Svoboda zvířat

V ČR tuto soutěž koordinuje Svoboda zvířat, plzeňsko-pražská organizace působící na tomto poli 18 let a zabývající se takovými cíli jako je změna pohledu na zvířata jako rovnoprávné tvory v poměru s člověkem nebo změna vztahu veřejnosti ke zvířatům, ukončování chovu kožešinových zvířat a podobně. Více informací o cílech a posláních organizace naleznete na http://www.svobodazvirat.cz/.

Svoboda zvířat spolupracuje s organizací na ochranu kožešinových zvířat Fur Free Aliance (FFA) - www.inFURmation.com a je jejím členem od roku 2003. Soutěž Designem proti kožešinám pořádá v České Republice a na Slovensku již 10. rokem!

Podporovat organizaci může kdokoliv mimo jiné jako dobrovolník nebo zasláním dárcovské SMS. Můžete se také stát členem organizace! Na stránkách Svobody zvířat dále můžete nalézt informační materiály ke stažení a další důležité odkazy, mj. e-shop, který nabízí vcelku pěkný a široký sortiment od propagačních triček přes placky po knihy nebo hrnky.

Svoboda zvířat také pořádá benefiční koncerty, ekovýchovné programy pro děti nebo výstavy.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT