Audit. Španělské banky by mohly potřebovat až 59 miliard eur

28.09.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 28. září (ČTK) - Španělské banky budou v případě naplnění nejhoršího scénáře ekonomického vývoje potřebovat dodatečný kapitál v sumě 59,3 miliardy eur (1,5 bilionu Kč). Ukázaly to výsledky nezávislého auditu 14 velkých španělských bank, které dnes zveřejnila konzultační společnost Oliver Wyman.

Na základě výsledků auditu se má španělská vláda rozhodnout, o jak velkou pomoc požádá své partnery v eurozóně. Madrid od nich má pro bankovní sektor slíbenu pomoc až 100 miliard eur.

Nejhorší scénář, který nepředpokládá, že by banky získaly kapitál vlastními silami, je založen na tom že španělská ekonomika v letech 2012 a 2015 klesne o celkem 6,5 procenta. Podle auditu potřebuje dodatečný kapitál polovina ze 14 zkoumaných bank, z toho 49 miliard eur potřebují banky, které již byly zestátněny.

Výsledky auditu dopadly zhruba podle očekávání. Španělská vláda podle zdrojů agentury Reuters předpokládá, že čerpání z úvěrové linky od eurozóny pro rekapitalizaci bank bude díky sérii vládních opatření proti odhadu auditu výrazně nižší.

Španělská vláda schválila na konci srpna plán bankovní reformy, jehož hlavní součástí je očištění bank od špatných úvěrů a aktiv pomocí takzvané špatné banky. Ta převezme od bank zejména toxická realitní aktiva, která po splasknutí realitní bubliny před čtyřmi lety ztratila většinu své hodnoty, a bude je s výraznými odpisy prodávat investorům.

Španělské banky jsou zatíženy problematickými aktivy v hodnotě přes 180 miliard eur, které jsou hlavní příčinou prohlubující se dluhové krize země. Potřebují urychleně záchranný program, protože nemají přístup k úvěrům z mezibankovního trhu a musí se spoléhat na podporu Evropské centrální banky.

Španělsko je považováno také za horkého kandidáta na pomoc z programu nákupu dluhopisů Evropské centrální banky. Země však zatím odmítá žádost podat kvůli přísným podmínkám, které jsou s takovou pomocí spojené.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK