Týdenní komentář: Návrat k defenzivním titulům

01.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


Poslední zářiový týden, který byl pro domácí pražskou burzu jen čtyřdenní z důvodu pátečního svátku, se nesl v duchu vybírání zisků. V týdnu se čekalo na španělský rozpočet na rok 2013 a především jak v něm budou zapracována úsporná opatření.

Domácí index PX mezitýdenně poklesl o jedno procento na 953 bodů. Pro domácí trh bylo významnou informací zasedání České národní banky (ČNB), kde se čekalo snížení sazeb na 0,25 % z 0,50 %, které se uskutečnilo. Zároveň ČNB potvrdila i svou holubičí rétoriku ve smyslu nové prognózy, která počítá se růstem sazeb až v roce 2014. Důležitá byla rovněž zmínka guvernéra o možnosti intervencí na devizových trzích, na což reagovala koruna oslabením nad 25,1 Kč/EUR a nad 19,5 Kč/USD.

Sledované tituly 

V případě domácí burzy jsme sledovali KIT Digital, konkrétně očekávané rozhodnutí BCPP o ukončení obchodování na hlavním trhu (SPAD) k 26. říjnu 2012. Následně od dalšího obchodního dne (29. října) se budou akcie obchodovat na trhu Start, který byl nedávno spuštěn pro akcie malých a středních firem. Společnost podala žádost o stažení akcií z hlavního trhu již v polovině července. Akcie zakončily tuzemský týden na úrovni 57 korun (-5,8 % t/t).

Růst objemu úvěrů

Rovněž nás zaujal komentář finančního ředitele Komerční banky Pavla Čejky. Ten uvedl, že objem úvěrů by měl v příštím roce růst o 3 až 4 %. Hlavními zdroji růstu by mělo být financování exportních projektů firem a hypotéční úvěry. Provozní výnosy, stejně jako provozní zisk by měly zůstat meziročně na obdobných úrovních. Uvedený výhled odpovídá našemu očekávání růstu úvěrového portfolia o přibližně 5 % v tomto roce a o 4 % v příštím. Naše projekce provozního zisku pak počítá s přibližně 1% růstem v tomto i příštím roce. Titul zakončil čtvrteční seanci na 3 903 Kč (+1,1 % t/t).

Návrat k defenzivním titulům

Nejvíce rostoucí akcií v uplynulém zkráceném týdnu byla Telefonica CR (+2,7 %, 395,5 Kč). Na titulu je patrné, že při zhoršeném sentimentu se investoři obrací zpět do defenzivních titulů. Navíc dále se přiblížila výplata mimořádné dividendy ze snížení základního jmění ve výši 13 korun za akcii, která se očekává na přelomu října a listopadu. Naopak nejvíce klesající titul týdne byla CME (-10,7 %, 130 Kč). Důvodem je technická korekce předešlého růstu. Je patrné, že investoři vybírají zisky na více rizikových aktivech.

Graf: Vývoj indexu PX

PX_20121001.png 

Očekávané události

První říjnový týden bude ve znamení makroekonomických událostí, potenciálních komentářů z ECB ohledně připravované podpory pro některé země eurozóny a vyčkáváním na výsledkovou sezónu za 3Q12, která začne 9. října 2012.

Prozatímní makroekonomické výsledky nevypadají příznivě, a proto se domníváme, že potenciální pokračování slabých makroekonomických dat může působit na vybírání zisků, i když implikace na větší monetární uvolňování je nasnadě.

Investoři se zaměří na americká makrodata, a to na pondělní ISM průmyslu (oček. 50 z 49,6 bodu), středeční ISM služeb (oček. 53,4 z 53,7 bodu), čtvrteční firemní objednávky (oček. -2,1 z +2,8 %) a konečně číslo týdne nezaměstnanost (oček. +120 tis. z 96 tis. míst). Nesmíme zapomenout ještě na čtvrteční zápis z posledního zasedání FEDu. Nicméně zde bychom již po ohlášení QE3 neočekávali významnější zprávy.

V Evropě se budou sledovat indexy nákupních manažerů v průmyslu v zemích EU a čtvrteční zasedání ECB, kde se změna sazeb nečeká (0,75 %). V případě ECB může být zajímavé sledovat tiskovou konferenci, která se může blíže zmiňovat o již dříve nastíněném plánu odkupu státních dluhopisů zemí, které požádají o pomoc. Rovněž v Číně budou v pondělí zveřejněny data indexu nákupních manažerů v průmyslu, kde se čeká 50 bodů z předešlých 49,2 bodu.  

Autor článku je hlavním analytikem J&T Banky

Autor článku

Milan Vaníček  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE