Chemičce DEZA loni vzrostly tržby o 17 procent na 8,89 mld. Kč

02.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Valašské Meziříčí (Vsetínsko) 2. října (ČTK) - Valašskomeziříčské chemičce DEZA vzrostly v loňském roce tržby o 17 procent na 8,89 miliardy korun. Zisk podniku byl po zdanění 1,02 mld. Kč, v roce 2010 to bylo 1,1 miliardy. Vrátili jsme se tak na úroveň, která byla před krizí v roce 2009, řekl ČTK mluvčí chemičky Jaroslav Obermajer.

Ceny produktů se podle jeho slov začaly vracet na původní hodnoty. Ve stejném trendu pokračuje chemička také v letošním roce. "Navýšily se však ceny surovin, letošek proto očekáváme s nižším ziskem než v roce 2011," poznamenal mluvčí.

DEZA zpracovává dehet a surový benzol. "Z těchto dvou základních surovin, které vznikají při koksování černého uhlí, vyrábíme speciální aromatické chemické látky, které se dále využívají na výrobu dalších produktů ve stavebnictví a automobilovém průmyslu," uvedl Obermajer.

Chemička nyní zaměstnává 980 lidí, čímž se řadí k největším zaměstnavatelům ve Zlínském kraji. Před krizí v podniku pracovalo 1080 lidí, DEZA ve špatných letech musela snížit počet míst, podle Obermajera za odchodné odešli zejména lidé, kteří měli krátce před důchodem. Průměrný měsíční výdělek v chemičce byl loni 28.959 korun, což je o 420 více než v roce 2010.

Asi 60 procent výroby jde na export, většina do zemí Evropské unie. "Nejblíže je nám Německo, Itálie. Ale dodáváme také do Latinské Ameriky, Číny, Japonska či Indie," poznamenal mluvčí.

Akciovou společnost DEZA tvoří základní výrobní závod ve Valašském Meziříčí a územně odloučený provoz Organik v Otrokovicích - bývalá výrobní jednotka firmy Baťa. V roce 1999 byla DEZA začleněna do vlastnické struktury skupiny Agrofert Holding.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK