Stavbou roku je opravený klášter i obří nádrže na pohonné hmoty

04.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. října (ČTK) - Zástupci ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství a dalších pořádajících organizací dnes předali ocenění Stavba roku 2012 pěti architektonickým počinům minulého roku, a to bez rozlišení pořadí. Cenu získala pestrá směsice staveb, od opraveného františkánského kláštera v Hostinném na Trutnovsku až po obří nádrže na pohonné hmoty v Loukově na Kroměřížsku. ČTK to sdělili organizátoři soutěže.

"Cílem soutěže je seznámit nejširší odbornou i laickou veřejnost s úrovní českého stavitelství a architektury. Soutěž je vypsána na podporu kvalitní komplexní realizace stavebního díla, od hrubé stavby až po řemeslný detail," uvedli organizátoři. Do klání se mohly přihlásit stavby vybudované v České republice bez ohledu na státní příslušnost projektanta, architekta stavby a místo registrace realizátorských firem.

Do soutěže se mohla přihlásit stavební díla ze všech oborů dokončená a uvedená do provozu nebo zkolaudovaná v období od loňského června do května 2012. Do letošního ročníku se přihlásilo 53 projektů, odborná porota v čele s architektkou Radomírou Sedlákovou následně do finálního kola vybrala 15 objektů.

Soutěž spolu s Nadací pro rozvoj architektury a stavitelství vypisuje ministerstvo průmyslu a obchodu, Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR a časopis Stavitel.

Výsledky soutěže Stavba roku 2012: Stavba Lokalita Autor Projektant Rekonstrukce františkánského kláštera Hostinné (Trutnovsko) Libor Sommer Jan Chaloupský Velkokapacitní zásobníky na pohonné hmoty Loukov (Kroměřížsko) Metrostav a.s. (autor technického řešení) ARTECH spol. s r.o. fabrika hotel Humpolec OK PLAN ARCHITECTS, s.r.o., Luděk Rýzner, František Čekal, Marcela Susedíková, Pavel Hanzlíček (stavební část) - "Přírodovědné exporatorium" - rekonstrukce a dostavba hvězdárny a planetária Brno - RUDIŠ - RUDIŠ architekti, s.r.o. Štětkova 18 - rekonstrukce objektu Administrativní budova Praha 4 Ernst Hoffmann ARCHITEKT profesor DI Ziviltechniker GmbH Plan & Bau ČR spol. s r.o.

Zdroj: ABF - Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK