Co nás stojí popíjení energy drinků?

05.10.2012 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pravidelní pijáci energetických nápojů se dělí do dvou základních skupin: jedni pijí proto, aby vydrželi déle pracovat, druzí pak proto, aby se dokázali déle bavit. Pokud se nejedná pouze o ojedinělé výstřelky, lze o zdravém rozumu dotyčných jedinců oprávněně pochybovat. Proč? Nebuďte jako oni a zjistěte si, čím za uměle prodloužený den platíte.

Nic není zadarmo – otřepaná a pravdivá fráze

Pracovat ani bavit se donekonečna nedá – s tím nic nenaděláte a veškeré pokusy, jak se zbavit únavy a získat novou energii, jen přidávají k vaší zátěži. Káva silná tak, že v ní stojí lžička, litr zeleného čaje (a tím myslím kvalitní sypaný čaj zalévaný horkou vodou a nikoli přeslazené patoky se stopovým množstvím čaje, co se prodávají na benzínkách) ani cukrová bomba spánek, který tělo i mozek nezbytně potřebují k regeneraci, nenahradí. Jen, až to na vás opravdu padne, půjdete spát ještě vyčerpanější a dost možná si zaděláte na krátkodobé či dlouhodobé poruchy spánku. To platí i pro energetické nápoje. A ještě něco navíc.

Když se pejskovi a kočičce dort opravdu nevydařil

Představte si, že se potřebujete celou noc učit na zkoušku a klíží se vám oči. Ze zoufalství si nakonec uvaříte super silnou kávu, smícháte ji s obdobně silným zeleným čajem, řádně ji osladíte (aby se to dalo pít), přihodíte několik neidentifikovatelných tabletek na zvýšení energie, které najdete ve společné kuchyni, zavřete oči a hodíte to do sebe. Zážitek poněkud příšerný, leč pravděpodobně vydržíte nespat.

Následnou kocovinu, třesoucí se ruce a prázdno v hlavě můžete připsat nevyspání i stresu před zkouškou, kterou nakonec nějak uděláte a můžete se zhroutit k zaslouženému odpočinku. Až potud je vše víceméně v pořádku. Pokud jste mladí a zdraví, nic se vám nestane.

Problém nastává v okamžiku, kdy si patok tohoto ražení začnete připravovat takřka pravidelně, před každou větší zátěží, a potom i bez ní, jaksi preventivně. A když se ani nemusíte namáhat s přípravou, protože energetické nápoje jsou všude kolem vás – v každém obchodě, každé kavárně a na každé benzinové stanici nabízejí laciné řešení vašich problémů – únavy, nesoustředěnosti i nedostatku energie. A jako u všech návykových látek časem zjistíte, že bez svého oblíbeného nápoje už se vám příliš nedaří – ani pracovat ani bavit se.

Vím, co piju?

Především spoustu kofeinu – většina u nás běžně dostupných energetických nápojů obsahuje 80 až 120 mg kofeinu na 250 mililitrovou plechovku (zhruba stejně jako šálek silné kávy). Kofein stimuluje centrální nervový systém, ve vyšším množství (pro mnoho lidí při dávce 200 mg) způsobuje pálení žáhy, nespavost, nervozitu, bušení srdce a bolest hlavy. Taktéž zvyšuje krevní tlak a dehydruje.

Ještě více cukru – čtvrtlitr nápoje obsahuje zhruba 25 – 30 g sacharidů; většinou jde o tzv. rychlé cukry, které doslova vtrhnou do krve, pokud se nevyužijí (intenzivní fyzickou aktivitou), tělo zareaguje zvýšenou produkcí inzulinu, což může (paradoxně) zapříčinit rychlý pokles hladiny cukru v krvi (vyčerpání, deprese, nevyrovnanost).
Tomu naštěstí většinou zabrání adrenalin vyvolaný požitím kofeinu.
Nicméně k dobrodiní dlouhodobé přemíry cukru patří obezita, potíže se srdcem, ledvinami a riziko cukrovky.

Méně taurinu – typicky 1000mg na 250 ml, denní dávka v ČR je přitom limitována na 2000mg (množství překračující tuto dávku může zapříčinit vznik velmi nepříjemné kožní choroby - lupénky). Tato aminosulfonová kyselina má příznivě ovlivňovat činnost mozku a odvádět škodlivé látky z těla. Potíž je v tom, že taurin si naše tělo umí samo syntetizovat z přijímané potravy a nebylo prokázáno, že by nám přímá konzumace již „hotového“ taurinu byla k čemukoli dobrá.

A spoustu dalších látek: guaranu (přírodní výtažek z rostliny má obdobné účinky jako kofein), ginkgo bilobu (alias jinan dvoulaločný), koktejl vitamínů (především skupiny B), nezbytná i zbytná aromata a barviva.

Draze zaplacená euforie

Z výše naznačeného si lze snadno spočítat, co pravidelnou konzumací energetických nápojů riskujete, spektrum vedlejších efektů rychlé energie je vskutku široké: od hrozící závislosti přes vysoký krevní tlak a dehydrataci k cukrovce.

Přijímání nadbytečně vysokých dávek cukru a kofeinu navíc zatěžuje játra.

Pokud si dáte energetický nápoj jen výjimečně, nemusíte se obávat – tedy za předpokladu, že nemáte alergii na některou z obsažených látek.

Děti by se měli energetickým nápojům vyhýbat

A tady je kámen úrazu, právě děti a dospívající jsou v současnosti největší skupinou „energeťáckých závisláků“ a právě jim to nejvíce ubližuje. „Děti ani dospívající by neměli pít energetické nápoje. Jejich tělo je nepotřebuje a na některé obsažené látky reaguje mnohem intenzivněji než dospělé tělo,“ uvádí doktor Holly Benjamin ve studii Americké pediatrické akademie a doplňuje, že nebezpečný je pro ně zejména vysoký obsah kofeinu.

Dospívající i dospělé by měl přinejmenším zarazit také fakt, že některé kombinace rostlinných extraktů a vitamínů ani nemají zmapované účinky.

Energetický nápoj a alkohol

Kombinace kofeinu, taurinu a alkoholu je oblíbená, ale o to nic méně nebezpečná: dobře známé signály opilosti ustupují velkému energetickému nabuzení a člověk snadno podcení svůj aktuální stav, čímž může značně ublížit sobě i ostatním (nejen za volantem). Současnou hrozbou je silná dehydratace a následný kolaps vyvolaný tím, jak se tělo snaží zpracovat protichůdné signály nabuzení, vyvolaného kofeinem, a otupění, vyvolaného alkoholem.

Výzkum Americké pediatrické akademie z roku 2011 také prokázal, že lidem, kteří pijí energy drinky jednou za týden a častěji, hrozí vyšší riziko vzniku závislosti na alkoholu.

Stojí to všechno za to?


Autor článku

Tereza Dědinová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT