Euro kvůli obavám o Řecko a Španělsko klesá

09.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 9. října (ČTK) - Evropská měna dnes oslabuje vůči dolaru i jenu. Na euro má vliv nejistota kolem budoucnosti Španělska a Řecka a dnešní zpráva Mezinárodního měnového fondu, ve které fond varoval, že globální ekonomika dále zpomaluje.

V 17:00 SELČ euro vůči dolaru kleslo o půl procenta na 1,2903 JPY a k jenu o 0,6 procenta na 100,92 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 78,22 JPY.

Výnosy španělských dluhopisů dnes rostly v reakci na pondělní oznámení ministrů financí eurozóny, podle kterých Madrid ještě nepotřebuje finanční pomoc. Na trhu tak roste nejistota, kdy země požádá o pomoc, která je považována za nevyhnutelnou.

Šéf Evropské centrální banky Mario Draghi dnes před výborem Evropského parlamentu uvedl, že Řecko učinilo pokrok s reformami své ekonomiky. Má však ještě hodně práce před sebou. To mezi investory vyvolalo obavy o další vývoj v Řecku. Draghi ale rovněž znovu slíbil neomezenou finanční podporu ECB pro problémové země eurozóny, což na druhé straně investory uklidnilo.

K negativní náladě přispěl dnes i MMF, který kvůli krizi v Evropě snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky o 0,2 procentního bodu na 3,3 procenta. V příštím roce počítá s růstem 3,6 procenta namísto dříve předpokládaných 3,9 procenta. Rovněž varoval před nebezpečím recese vyspělých ekonomik.

Trhy se nyní zaměří na sezonu výsledků hospodaření amerických firem, kterou zahájí dnes večer po uzavření trhů hliníkárenská společnost Alcoa. Pokud budou výsledky horší, než se čeká, bude to mít negativní dopad na akcie a na euro, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK