Podle MMF je třeba dát Řecku další dva roky na škrty v rozpočtu

11.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecku je nutné poskytnout dodatečnou dvouletou lhůtu do roku 2016 na to, aby snížilo deficit veřejných financí, jak po něm požadují mezinárodní věřitelé. Podle agentury AFP to dnes v Tokiu prohlásil šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. MMF tvoří spolu s Evropskou centrální bankou a Evropskou komisí takzvanou trojku věřitelů, kteří po zadluženém Řecku výměnou za finanční pomoc žádají úsporné reformy a rozpočtové škrty.

 

Lagardeová podle AFP prohlásila, že Řecku je nutné dát "dodatečnou dvouletou lhůtu, aby se mohlo potýkat s programem ozdravení veřejných financí". Podle něj by měl řecký veřejný dluh v roce 2014 činit 2,1 procent řeckého hrubého domácího produktu z 9,3 procenta v roce 2011. Atény ale požadují prodloužení tohoto termínu o dva roky.

Řecko je od května 2010 závislé na dvou záchranných plánech, které připravila EU spolu s MMF. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám. Zadlužená jihoevropská země je nyní pátým rokem v recesi. Podle některých ekonomů nebude po ukončení druhého záchranného programu schopná vrátit se na mezinárodní kapitálové trhy a bude potřebovat třetí záchranný úvěr.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK