Němci snížili odhad růstu HDP na příští rok na jedno procento

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. října (ČTK) - Německá vláda podle očekávání snížila odhad růstu tamní ekonomiky na příští rok na rovné jedno procento, zatímco dosud počítala s růstem o 1,6 procenta. Vedou ji k tomu dopady dluhové krize v eurozóně a také slabší růst v mimoevropských zemích. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.

V minulých dvou letech Německo odolávalo krizi v eurozóně celkem úspěšně, v roce 2010 se hrubý domácí produkt zvýšil o 4,2 procenta a loni o rovná tři procenta. To se ale mění a čerstvá statistika naznačuje, že má potíže i Německo, i když zdaleka ne tak velké, jako jiné země.

Ministerstvo hospodářství zároveň mírně zlepšilo výhled na letošní rok, kdy počítá s růstem ekonomiky o 0,8 procenta. Dosud čekalo růst v rozsahu 0,7 procenta.

"Německo se teď plaví rozbouřenými vodami, příčinou je krize kolem státních dluhů v Evropě a také slabší hospodářský růst v mladých tržních ekonomikách v Asii a Latinské Americe," uvedl ministr hospodářství Philipp Rösler.

Německo ale podle ministra nadále pocítí přínosy zdravého trhu práce, růstu reálných mezd a vysoké soukromé spotřeby. Ministr také řekl, že země eurozóny jsou jako celek na cestě ke stabilizaci.

Hrubá reálná mzda v Německu by se letos měla zvýšit o 2,8 procenta, na příští rok se počítá s růstem o 2,6 procenta. Pokud se to splní, bude to rychlejší růst, než jaká má být inflace. Její míra má letos dosáhnout dvou procent a příští rok se snížit na 1,9 procenta.

Odhad růstu HDP na příští rok už minulý týden zhoršily přední ekonomické instituty v Německu. Vláda bere názory institutů v potaz, úprava vládního výhledu se tudíž čekala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK