PepsiCo má nižší tržby i zisk, hlavně kvůli restrukturalizaci

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Americká společnost PepsiCo, která patří k předním světovým výrobcům nealkoholických nápojů, hospodařila ve třetím čtvrtletí s čistým ziskem 1,9 miliardy dolarů (asi 36,2 miliardy kč). To je meziroční propad o pět procent. Ve stejném rozsahu klesly i tržby, které dosáhly 16,65 miliardy dolarů (asi 317,4 miliardy Kč). Firmě uškodil hlavně silný dolar a restrukturalizace.

Zisk na akcii dosáhl 1,21 USD ve srovnání se ziskem 1,25 USD před rokem. Zisk z hlavních činností dosáhl 1,20 USD na akcii, což je lepší výsledek, než čekali analytici na Wall Street. Ti v průměru čekali zisk na akcii 1,16 USD.

PepsiCo vyrábí limonády Pepsi, Mirinda, 7UP nebo Tropicana, kromě toho se zaměřuje na výrobu různých sušenek, bramborových lupínků Lays a dalších pochutin. Restrukturalizace má firmě pomoci zlepšit skladbu výrobní náplně a posílit značky. Management nepředpokládá, že by pokles čtvrtletního zisku negativně ovlivnil celoroční výhled.

Za poklesem tržeb je vedle nepříznivých měnových výkyvů hlavně nutnost změnit podobu franšíz, které má firma v Číně a Mexiku. Tržby, na rozdíl od zisku, zaostaly za odhady analytiků. Ti očekávali, že dosáhnou 16,96 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK